Иванов не да потпис на споразум са Грчком

Агенције
Иванов не да потпис на споразум са Грчком

Скопље - Македонски предсједник Ђорђе Иванов званично је одбио да потпише указ о проглашењу Закона о потврђивању коначног споразума о имену Македоније.

Иванов је образложио да споразум који су потписали представници Атине и Скопља о новом имену те бивше југословенске републике нема уставни основ и није ратификован у складу са Уставом.

- На основу члана 75. Устава Републике Македоније донио сам одлуку да не потпишем указ о проглашењу закона о потврђивању коначног споразума за рјешавање разлика које су описане у резолуцијама 817 Савјета безбједности Уједињених нација и 845 за престанак важења Привременог споразума из 1995. године и за успостављање стратешког партнерства између страна које је Скупштина Македоније усвојила на сједници одржаној 20. јуна 2018. године - навео је Иванов.

Према ријечима Иванова, разлог за непотписивање је то, како каже, што није овлашћен да потпише указ о проглашењу поменутог закона.

Иванов је упозорио да потписани споразум доводи Македонију у положај подређености и зависности од друге државе, односно Грчке.

Штавише, кабинет Иванова сматра да “легитимизација овог споразума ствара правне посљедице које су равне злочину”. Након ратификације споразума у “македонском парламенту, МСП је обавијестио Атину, а Грчка је послала писма у којима је навела да је сагласна за чланство Македоније у НАТО-у и ЕУ, од које тек треба да добије датум за отварање преговора о прикључењу Унији.

Македонски премијер Зоран Заев изјавио је да је уверен да ће референдум о договору са Грчком о имену бити успјешан, и да ће, ако не буде тако, поднијети оставку.

Он је навео да Македонија нема план Б и да скоро 80 одсто грађана жели чланство у ЕУ и НАТО-у.

- Увјерен сам да ће грађани донијети ту одлуку на референдуму - рекао је он.

Упитан да ли ће се повући ако референдум не успије, Заев је рекао да ће поднијети оставку, додавши да је увјерен да ће он бити успјешан.

Сузавцем на демонстранте

Грчка полиција испалила је сузавац и шок-бомбе како би растјерала учеснике протеста против споразума Атине и Скопља о новом имену Македоније. Демонстранти су покушали да поремете дискусију о том споразуму у Солуну.

Није пријављено да је ико ухапшен или повријеђен у сукобима у Солуну. До насиља је дошло када је око 300 противника споразума са Македонијом покушало да поремети дискусију коју је о споразуму организовала владајућа љевичарска партија Сириза. Мјесто одржавања дискусије раније је већ промијењено због пријетњи присталица локалног фудбалског тима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана