И Срби бојкотују комеморацију коју организује Хрватска у Јасеновцу

Танјуг
И Срби бојкотују комеморацију коју организује Хрватска у Јасеновцу

Загреб - Српско народно вијеће придружило се представницима јеврејских општина и антифашиста који су раније потврдили да, четврту годину заредом, неће учествовати на званичној комеморацији жртвама усташког логора у Јасеновцу, 14. априла.

“Држава није предузела нужне мјере да се заустави или макар смањи негирање холокауста и геноцида у Другом свјетском рату, те ревизионизам”, рекао је Саша Милошевић, замјеник председника СНВ-а за “Новости”, гласило Срба у Хрватској.

Управо супротно, тврди Милошевић, низом мјера попут подршке негационистичким и ревизионистичким удружењима и њиховим публикацијама, толерисањем говора мржње, релативизовањем страдања народа жртава и митологизацијом страдања након рата те неадекватном образовном политиком, држава је директно допринијела томе да ове појаве постају доминантне у хрватском друштву.

“Очито постоје два дубоко супротстављена става о тим стварима. Уз такве велике разлике и у таквој друштвеној клими, ми не можемо и не требамо ићи заједно у Јасеновац”, закључио је Милошевић.

Он је најавио да ће српска, јеврејска и ромска мањина, те антифашисти, своју комеморацију одржати у петак 12. априла. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана