Хрватској и званично пропао посао купопродаје авиона

Срна
Хрватској и званично пропао посао купопродаје авиона

Загреб - Израел је званично обавијестио Министарство одбране Хрватске да не може добити одобрење САД за испоруку авиона “Ф-16 Барак” Хрватској, изјавио је министар одбране Хрватске Дамир Крстичевић.

“С обзиром на ту чињеницу, Министарство ће предложити Влади доношење одговарајућих одлука”, рекао је Крстичевић након разговора с израелском делегацијом и додао да није потписан никакав споразум између двије државе и да нема финансијске штете за Загреб. Крстичевић је навео да је Хрватска “све направила исправно” и да за “ову неочекивану компликацију” нема никакве одговорности с хрватске стране, нити је Загреб могао утицати на њу.

“Министарство одбране Хрватске и даље је отворено за сарадњу с партнерском државом Израел. Хрватска и даље има политичку вољу да се задржи способност борбеног ваздухопловства коју смо развили током рата. Увјерен сам да ће ова Влада наћи начин како то да реализује”, рекао је Крстичевић.

Посао у вези са продајом 12 модернизованих авиона “Ф-16 Барак” Хрватској запео је кад су га блокирале САД које за проблеме, према незваничним информацијама које преносе хрватски медији, криве Израел.

Позивајући се на израелске изворе хрватски медији наводе да је негодовање узроковала спремност Израела да по хрватском моделу прода “бараке” Румунији и Бугарској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана