Хрватски ветерани поднијели кривичну пријаву против Месића

Танјуг
Хрватски ветерани поднијели кривичну пријаву против Месића

Загреб - Хрватски ветерани поднијели су кривичне пријаве против некадашњег предсједника државе Стјепана Месића, бившег главног тужиоца Младена Бајића, а најавили су и кривичну пријаву против бившег предсједника Хрватске Иве Јосиповића, пренијели су хрватски медији.

Они Месића терете за одавање тајних података, шпијунажу и најтежа кривична дела против Хрватске, а Бајића за злоупорабу положаја и овашћења, саопштила је на конференцији за новинаре Грегурић у име Координације удружења ветерана домовинског рата.

Звонимир Шепаровић, предсједник удружења Хрватско жртвословно друштво и његове иницијативе "Хрватско национално етичко судиште", рекао је да су за смрт Слободана Праљка, криви међународни фактори и, како је рекао, један површан политички суд али и Хрвати, држављани Хрватске.

Тај су проблем, додао је, осјетили прије двије године кад су основали Судиште како би упозорили на неподношљива етичка и морална застрањивања.

Рекао је да је први "етички осуђени" био Стјепан Месић који је "у Хагу оптужио свога претходника Фрању Туђмана за агресију и злочиначки подухват у односу на Босну и Херцеговину".

Месић је пред страним судом, по Шепаровићевим речима, говорио против Хрватске, првог хрватског предсједника, министра обране и једног генерала што је за њих, додао је, био велеиздајнички чин.

Шепаровић је у том контексту споменуо и бившу министарку спољних послова Весну Пусић јер је, рекао је, у Сабору рекла да је Хрватска извршила агресију на Босну и Херцеговину.

Споменуо је и Јосипа Манолића.

Заступник у Сабору Жељко Гласновић рекао је да су то имена неких "кадрова умрежене организације који дјелују у Хрватској као страна агентура".

„То нису само појединци него то су и невладина удружења која су умрежена са спољним лобистима и непријатељима хрватске државе који дјелују као страно тијело у ткиву хрватског народа", рекао је Гласновић.

У том контексту он је спомено „Документу, неке појединце који су, како тврди, истраживали хрватске злочине у Мркоњић Граду и новинар и публициста Драго Пилсел, за којег је рекао да је поремећен.

Та „страна агентура" има двоструку мисију - да криминализује хрватску државу, Домовински рат и рат у Босни и Херцеговини и да легитимизује пропали друштвени експеримент зван Југославија, рекао је Гласновић, устврдивши да никад није било намјере Хрватске да окупира Босну и Херцеговину.

„Они се баве дезинформацијама и ко прати тактику дезинформација, то је једно од темељних обавјештајних начела, они се баве полуистином и полулажима, то замотају и пласирају у јавност", рекао је Гласновић, посебно истакавши да тога има много, од хрватских недељника до мејнстрим медија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана