Hrvatski sekretar za demografiju dao ostavku pred TV kamerama

Agencije
Hrvatski sekretar za demografiju dao ostavku pred TV kamerama

Zagreb - Državni sekretar u hrvatskom Ministarstvu demografije Marin Strmota podnio je ostavku pred resornom ministarkom, usred konferencije za novinare.

Na konferenciji su predstavljene demografske mjere koje je on nazvao neozbiljnim i "velikim folklorom"

Strmota je ostavku podnio pred ministarkom Nadom Murganić, koja je nekoliko minuta ranije predstavila zaključke s danas održane sjednice za demografsku revitalizaciju Hrvatske koju je vodio premijer Andrej Plenković.

Na novinarsku konstataciju da su mjere koje je danas predstavila Murganićeva već predstavljene prije tri mjeseca, Strmota je neočekivano odgovorio da je to tačno i da se slaže s novinarima.

"Ovo je jedan veliki folklor. Nakon godinu i četiri mjeseca u vladi, kao demograf i mladi čovjek, smatram da ovo nije dovoljno ozbiljno i s današnjim danom podnosim ostavku na mjesto državnog sekretara", rekao je Strmota.

On je ocijenio da "država izumire" i dodao da je stanje najgore od kada zemlja postoji.

"Pričati ovako neozbiljno o tome... Ja kao mladi čovjek, građanin Hrvatske, otac dvoje djece, suprug nezaposlene supruge, nezaposlenih roditelja, ne vjerujem da će se išta riješiti ovakvim pristupom", rekao je vidno potresen Strmota, zahvalio se novinarima i potom napustio dvoranu.

Ministarka Murganić rekla je novinarima da nije znala za ostavku i ocijenila da je riječ "o nestrpljenju jednog mladog čovjeka, jednog naučnika".

Ona je dodala da statistika nije povoljna, ali da nepovoljna kretanja nisu nastala za vrijeme ove vlade.

Plenković je danas održao 4. sjednicu Vijeća za demografsku revitalizaciju Hrvatske, na kojoj se raspravljalo o toku priprema i sprovođenja mjera demografske revitalizacije, prije svega o proširenju dodatka za djecu i povećanju dostupnosti dječjih vrtića širom Hrvatske.

Pojedini mediji spekulišu da premijer razmišlja o mini-rekonstrukciji Vlade, odnosno o zamjeni nekoliko ministara, među kojima i Murganićeva.

Ko je Marin Strmota?

Marin Strmota je doktor nauka i do stupanja na dužnost državnog sekretara radio je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, u zvanju docenta. Doktorirao je na istom fakultetu, i to upravo na području demografije. Predavao je na Katedri za demografiju.

2015. je dobio priznanje za najbolje ocijenjenog izvođača seminara na Preddiplomskom i Diplomskom studiju. 2011. godine dobio je nagradu "Mijo Mirković" za rad monografskog sadržaja.

Ima nezaposlenu suprugu, nezaposlene roditelje, dva kredita i stari golf

Strmota je, stoji u njegovoj imovinskoj kartici, član HDZ-a.

U imovinskoj kartici stoji da nema nekretnine u svom vlasništvu. Od pokretnina ima automobil folksvagen golf iz 2008. godine. Strmota ima dva kredita u ukupnom iznosu od nešto više od 31.000 evra. Plata mu je na mjestu državnog sekretara iznosila oko dve hiljade evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana