Хрватски политичари се плаше да осуде усташтво

Срна
Хрватски политичари се плаше да осуде усташтво

Београд - Директор Центра "Симон Визентал" Ефраим Зуроф истакао је да Европа не смије да ћути на усташтво и оцијенио да се хрватски политичари плаше да недвосмислено осуде усташке злочине.

Зуроф је рекао да је Хрватска веома мало урадила по питању учења о злочинима усташа или борбе против "усташке носталгије".


"Тако је изложба о Јасеновцу била едукативна катастрофа, а политички лидери у Хрватској се најчешће плаше да недвосмислено осуде усташке злочине", рекао је он за "Вечерње новости".

На питање зашто Европа ћути на поновно бујање усташтва, иако је Хрватска чланица ЕУ, Зуроф је рекао да Европа не ћути само када су у питању усташе, него је нијема и на искорјењивање истине о холокаусту у многим земљама ЕУ.

Он је рекао да је у НДХ страдало 30.000 Јевреја, од 40.000 колико их је било 1041. године, а да су 20.000 њих убиле усташе у самој Хрватској, док су преосталих 10.000 усташе депортовале у Аушвиц.

Зуроф је оцијенио да историја Холокауста у Србији није добро позната изван Балкана те додао да прва земља која је проглашена да је очишћена од јеврејског становништва није Србија, него Естонија.

Коментаришући поступак у Србији за рехабилизацију Милана Недића, Зуроф је истакао да је његов став врло јасан и да је убијеђен да појединци, који су сарађивали са нацистима, никада не треба да буду рехабилитовани.

Он је навео да су и даље на слободи стотине, ако не и хиљаде нациста, али проблем је у томе што се не зна ко од њих може бити приведен правди, а осим њихових година, проблем је што у многим земљама нема полтичке воље да се они процесуирају.

Зуроф је додао да у Норвешкој и Шведској, због уставних ограничења, многи никада неће бити кажњени, те напоменуо да подаци његовог центра показују да су од 2001. године осуђена 104 нациста, а да је од априла 2015. до марта 2016. године осуђена само једна особа у Њемачкој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана