Хрватски пацијенти имају право на лијечење у ЕУ

Агенције
Хрватски пацијенти имају право на лијечење у ЕУ

Загреб - Хрватски завод за здравствено осигурање (ХЗ ЗО) данас је озваничио да хрватски пацијенти имају сва законска права на здравствену заштиту у Европској унији и одбацио медијске тврдње да је због листа чекања Европска комисија најмлађој чланици Уније пријетила санкцијама.

Представници Министарства здравља и Завода су проучили захтјеве Европске комисије и утврдили да су одредбе у цјелости пренијете у хрватско законодавство, чиме је свим хрватским осигураницима омогућено да од 25. октобра 2013. здравствену заштиту користе и у другим државама чланицама ЕУ.

Из ХЗ ЗО-а поручују да хрватски осигураници могу у другој држави-чланици Уније да користе неодложну и специјалистичко-конзилијарну здравствену заштиту и код приватних пружалаца здравствених услуга, без претходног одобрења Завода, преноси Хина.

За одређене врсте здравствене заштите одобрење ХЗ ЗО-а је још потребно, рецимо у случајевима када лијечење укључује смјештај осигуране особе у болници преко ноћи или употребу специјализоване и скупе медицинске инфраструктуре или опреме.

Напомињу да, у складу с одредбама директиве, осигураник цјелокупан

трошак лијечења у другој држави Уније подмирује здравственој установи коју је сам изабрао.

Завод наглашава да листе чекања у Хрватској нису предмет службене опомене Европске комисије, нити је Комисија наредила влади да се хрватски пацијенти морају слати на лијечење у ЕУ због дугих листа чекања у Хрватској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана