Hrvatski biskup: Živjela srpska Hrvatska!

Hrvatski biskup: Živjela srpska Hrvatska! 08.09.2017 18:31 | Agencije

Zagreb - Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovo se našao na udaru sisačkog biskupa Vlade Košića, poznatog po nizu desničarskih ekstremističkih javnih istupa.

Biskup je Plenkovića, nakon izmještanja spomen-ploče sa ustaškim pokličem "Za dom spremni"iz Jasenovca u obližnju Novsku, nazvao premijerom "šrafciger vlasti".

Ocjenjujući da je Plenkovićeva odluka o izmještanju sporne spomen-ploče sramotna, Kosić je otišao korak dalje i ustvrdio da bi premijer, ako bi to Srbi tražili, bio spreman da promjeni i hvatsku himnu.

"Ako bude sutra braći Srbima smetala hrvatska himna, ova će je vlast zabraniti jer su i ustaše pjevali tu himnu. Živela srpska Hrvatska! Pitam se šta bi bilo da su Njemci posle Drugog svjetskog rata tražili da u Francuskoj ili u bilo kojoj evropskoj zemlji koja se oduprla njihovoj agresiji vlast ukloni spomenik palim braniteljima jer to njima smeta??? Quo vadis Croatia?”, napisao je Košić na svom profilu na Fejsbuku.

Košić, koji inače redovno kritikuje aktuelnu vlast, smatra da bi samo Srbima mogao smetati ustaški pozdrav u Jasenovcu, i fascinantno je kako je Košić uspeo da falsifikuje istoriju i povuče paralele koje nemaju nikakvog smisla, komentarisao je njegovu poruku hrvatski portal Indeks.

Hrvatska himna “Lijepa naša” bez problema se izvodila u socijalističkoj Hrvatskoj te apsolutno niko ne traži njenu zabranu, ali je indikativno da je za Košića ustaški pozdrav “Za dom spremni” ekvivalentan “Lijepoj našoj”, što sugeriše da on savremenu Hrvatsku vidi kao naslijednicu zločinačke NDH, navodi Indeks.hr.

Košić, kako se navodi, sugeriše da bi ustaški pozdrav u Jasenovcu mogao smetati samo Srbima, ali nikako i Hrvatima ili ljudima drugih nacionalnosti iz jednostavnog razloga što je "neprimjereno i perverzno na mjestu najgoreg koncentracionog logora na ovim prostorima instalirati spomen-ploču za bilo koga, na kojoj se nalazi službeni pozdrav ustaškog pokreta koji je taj logor osnovao i vodio te u njemu ubio izmedu 80 i 90 hiljada ljudi", navodi portal.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica