Хрватски бискуп: Живјела српска Хрватска!

Агенције
Хрватски бискуп: Живјела српска Хрватска!

Загреб - Хрватски премијер Андреј Пленковић поново се нашао на удару сисачког бискупа Владе Кошића, познатог по низу десничарских екстремистичких јавних иступа.

Бискуп је Пленковића, након измјештања спомен-плоче са усташким покличем "За дом спремни"из Јасеновца у оближњу Новску, назвао премијером "шрафцигер власти".

Оцјењујући да је Пленковићева одлука о измјештању спорне спомен-плоче срамотна, Косић је отишао корак даље и устврдио да би премијер, ако би то Срби тражили, био спреман да промјени и хватску химну.

"Ако буде сутра браћи Србима сметала хрватска химна, ова ће је власт забранити јер су и усташе пјевали ту химну. Живела српска Хрватска! Питам се шта би било да су Нјемци после Другог свјетског рата тражили да у Француској или у било којој европској земљи која се одупрла њиховој агресији власт уклони споменик палим бранитељима јер то њима смета??? Qуо вадис Цроатиа?”, написао је Кошић на свом профилу на Фејсбуку.

Кошић, који иначе редовно критикује актуелну власт, сматра да би само Србима могао сметати усташки поздрав у Јасеновцу, и фасцинантно је како је Кошић успео да фалсификује историју и повуче паралеле које немају никаквог смисла, коментарисао је његову поруку хрватски портал Индекс.

Хрватска химна “Лијепа наша” без проблема се изводила у социјалистичкој Хрватској те апсолутно нико не тражи њену забрану, али је индикативно да је за Кошића усташки поздрав “За дом спремни” еквивалентан “Лијепој нашој”, што сугерише да он савремену Хрватску види као наслиједницу злочиначке НДХ, наводи Индекс.хр.

Кошић, како се наводи, сугерише да би усташки поздрав у Јасеновцу могао сметати само Србима, али никако и Хрватима или људима других националности из једноставног разлога што је "непримјерено и перверзно на мјесту најгорег концентрационог логора на овим просторима инсталирати спомен-плочу за било кога, на којој се налази службени поздрав усташког покрета који је тај логор основао и водио те у њему убио измеду 80 и 90 хиљада људи", наводи портал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана