Хрватски Сабор у борби против Шешеља

Агенције
Хрватски Сабор у борби против Шешеља

Загреб - Хрватски Сабор планира да усвоји декларацију и подржи доношење резолуције у Европском парламенту о лидеру Српске радикалне странке Војиславу Шешељу, који је недавно пуштен из притвора Хашког трибунала на привремену слободу.

Посланички клубови сагласили су се да Сабор декларацијом треба да осуди иступе Шешеља, а опозиција је прозвала Владу због млаке реакције на тај случај, а осудила је и, како су рекли, ћутање службене Србије на "његове срамотне и хушкачке иступе".

Идеју о саборској декларацији и подршци резолуцији ЕП иницирала је бивша ХДЗ премијерка, сада независна посланица, Јадранка Косор. 

Наиме, шефови посланичких клубова у Европском парламенту усвојили су у четвртак приједлог да се у дневни ред уврсти хитна резолуција о Војиславу Шешељу, што је био приједлог Клуба Европске народне странке, на иницијативу потпредседника спољнополитичког одбора Андреја Пленковића, и уз подршку свих хрватских посланика у Бриселу.

Циљ такве резолуције био би, како је саопштено, осуда понашања и ратно-хушкачке реторике Шешеља након одлуке Хашког трибунала о његовом привременом пуштању на слободу. Како се очекује, сљедеће недјеље ће, на пленарној сједници у Стразбуру 27. новембра, бити одржана расправа, а након тога и гласање.

Протеклих дана је и хрватски државни врх осудио пуштање Шешеља из Хага због, како су образложили, ратнохушкачке реторике, и тражили да буде враћен у притвор.

Хрватски Сабор је због ове резолуције данас почео рад паузом, на захтјев Јадранке Косор и још неколико клубова, како би се осврнули на случај Шешељ и усагласили око приједлога резолуције у ЕП под називом "Србија: случај оптуженог ратног злочинца Шешеља".

"Хрватска је чланица УН и Европске уније која је утемељена на начелима мира и стабилности, а Шешељеви иступи у сусједној држави, која је на европском путу, подривају те темеље", нагласила је Косор у расправи о Шешељу.

Она је прозвала српски државни врх јер није реаговао када је Шешељ, на Дан сјећања на жртве Вуковара, честитао "српским четницима пад Вуковара" и закључила да је "вјероватно у питању страх, али не треба заборавити да су они његова политичка дјеца".

Независни посланик Бранко Вукшић казао је да је Влада Сабору требало да пошаље декларацију "чим се то почело ваљати у Србији", а Боро Грубишић, из Хрватског демократског савеза Славоније и Барање, тврди да Шешељеве изјаве у вези са хрватским суверенитетом траже жестоке службене реакције хрватске Владе и Сабора.

 Он је рекао и да Хрватска још нема окончану границу са Србијом.

"Када ће та питања доћи на ред, а ми их не постављамо као предуслов за улазак Србије у ЕУ", питао је Грубишић.

Крајње десна, опозициона ХДЗ тражила је расправу о хрватској спољној политици.

"Ми смо после тешких преговора ушли у ЕУ, а данас дајемо подршку  за улазак Србије у ЕУ. Они морају испунити услове, треба да отворимо расправу о хрватској спољној политици", казао је посланик ХДЗ Горан Јандроковић.

По мишљењу Весне Шкаре Ожболт (из Демократског центра), "стријелице љутње треба да буду уперене према Хашком суду који је својом одлуком капитулирао пред Шешељем".

Правно гледано, указала је она, Србија не може утицати, нити га ухапсити, и то је проблем на који Хрватска треба да реагује.

У име владајуће Социјалдемократске партије, Ингрид Античевић Мариновић казала је да СДП подржава председника Хрватске Иву Јосиповића који је написао оштро писмо Хашком суду. 

И та странка придружује се иницијативи хрватских европарламентараца за доношење резолуције и колега из Сабора за усвајнаје декларације о Шешељу, пренела је хрватска агенција Хина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана