Hrvatski Sabor traži vraćanje Šešelja u zatvor

Srna
Hrvatski Sabor traži vraćanje Šešelja u zatvor

Zagreb - Hrvatski Sabor jednoglasno je usvojio Deklaraciju kojom je osudio puštanje iz haškog pritvora lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i od Suda zatražio da ga vrati u zatvor zbog, kako je obrazloženo, "ratnohuškačke i velikosrpske retorike".

U Deklaraciji, koju je inicirala bivši hrvatski premijer, a sada nezavisni saborski poslanik Jadranka Kosor naglašava se i obaveza Srbije, kao države kandidata za članstvo u EU, da nedvosmisleno osudi svaki govor mržnje, projekat "Velike Srbije" i prekrajanje međunarodno priznatih granica.

Ocenjuje se da je odluka Tribunala o Šešeljevom puštanju na privremenu slobodu donesena bez ujednačenih kriterijuma i da odstupa od načela vladavine prava.

U Deklaraciji piše i da Šešelj, nakon povratka u Srbiju, "nastavlja s prijetnjama, zastrašivanjem i širenjem etničke i nacionalne mržnje i netrpeljivosti, vrijeđa i ponižava žrtve i javno zagovara teritorijalne pretenzije prema Hrvatskoj kao članici EU i Nato".

Sabor je u deklaraciji pozvao Savjet bezbjednosti UN da hitno raspravi djelovanje haškog suda u ovom slučaju, da se ne bi narušilo povjerenje u međunarodne institucije.

Neki saborski poslanici bili su zabrinuti i zbog izjava ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, koji je nedavno konstatovao da Hrvatska ne može da sačuva dvojezične table u sredinama sa srpskim stanovništvom, prenose mediji.

Evropski parlament će sutra odlučivati o rezoluciji o Šešelju, takođe na inicijativu hrvatskih evroparlamentaraca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana