Хрватски Сабор тражи враћање Шешеља у затвор

Срна
Хрватски Сабор тражи враћање Шешеља у затвор

Загреб - Хрватски Сабор једногласно је усвојио Декларацију којом је осудио пуштање из хашког притвора лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља и од Суда затражио да га врати у затвор због, како је образложено, "ратнохушкачке и великосрпске реторике".

У Декларацији, коју је иницирала бивши хрватски премијер, а сада независни саборски посланик Јадранка Косор наглашава се и обавеза Србије, као државе кандидата за чланство у ЕУ, да недвосмислено осуди сваки говор мржње, пројекат "Велике Србије" и прекрајање међународно признатих граница.

Оцењује се да је одлука Трибунала о Шешељевом пуштању на привремену слободу донесена без уједначених критеријума и да одступа од начела владавине права.

У Декларацији пише и да Шешељ, након повратка у Србију, "наставља с пријетњама, застрашивањем и ширењем етничке и националне мржње и нетрпељивости, вријеђа и понижава жртве и јавно заговара територијалне претензије према Хрватској као чланици ЕУ и Нато".

Сабор је у декларацији позвао Савјет безбједности УН да хитно расправи дјеловање хашког суда у овом случају, да се не би нарушило повјерење у међународне институције.

Неки саборски посланици били су забринути и због изјава министра спољних послова Србије Ивице Дачића, који је недавно констатовао да Хрватска не може да сачува двојезичне табле у срединама са српским становништвом, преносе медији.

Европски парламент ће сутра одлучивати о резолуцији о Шешељу, такође на иницијативу хрватских европарламентараца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана