Hrvatska zaratila sa svima, Brisel zabrinut

Agencije
Hrvatska zaratila sa svima, Brisel zabrinut

Zagreb - Hrvatska se našla pod ozbiljnim spoljnopolitičkim pritiskom Brisela koji traži primjenu presude Arbitražnog suda o graničnom sporu između Slovenije i Hrvatske.

Hrvatsku je kritikovao i američki Stejt department zbog popuštanja filofašističkoj nostalgiji, dok se bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović našao u redovnom godišnjem izvještaju o vjerskim slobodama u svijetu za 2016. godinu.

Izgleda kao da su hrvatski lideri pokrenuli silnu diplomatsku inicijativu, kakve se ne bi postidele ni mnogo veće države, prenose hrvatski mediji i dodaju da su odnosi Hrvatske sa Ruskom Federacijom veoma loši. Nekoliko hrvatskih vlada godinama nije bilo u stanju da imenuje ambasadora u Moskvi, što je bilo diplomatski krajnje uvredljivo i neodgovorno. Potom je, navodi se, premijer Andrej Plenković otišao u Ukrajinu i tamo "stao na žulj" ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u pripremi svoje posjete Moskvi ogradila se od Plenkovićeve ukrajinske ekskurzije, navode mediji i dodaju da će ona sa Putinom najvjerovatnije razgovarati o politici triju mora. Mediji konstatuju da ipak Hrvatska najviše problema ima sa susjedima i to sa svima, osim sa Italijom.

Kada je riječ o problemima sa susjedima, Hrvatska ima najviše problema sa Slovenijom.

- Sa Slovencima je Hrvatska otišla mnogo dalje od običnog verbalnog rata. Neki hrvatski mediji već odmjeravaju snage Hrvatske i Slovenske vojske, a pala je i prva žrtva kad je ratoborni veteran Davor Domazet Lošo ispao s admiralskog broda. Lošu je naime predsjednica smijenila sa pozicije savjetnika nakon što je izjavio da bi "hrvatska pješadija za 48 sati mogla biti u Ljubljani". Odnosi Hrvatske sa Mađarskom već godinama su zategnuti zbog "Ine" i MOL-a.

- Najdraži i vjekovni hrvatski neprijatelj s one strane Dunava Srbija, pao je u drugi plan. Nestali, izbjeglice, ade na Dunavu, "Oluja", sve je gurnuto pod tepih prije prvog zvaničnog dolaska predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Zagreb, prenose mediji i dodaju da bi spor Hrvatske sa još jednim susjedom - Crnom Gorom oko Prevlake mogao završiti na arbitraži. Svađa Hrvatske i BiH oko pelješkog mosta dobija epske razmjere.

Cerar otkazao posjetu Zagrebu

Govor Andreja Plenkovića u Ujedinjenim nacijama izazvao je buru u regionu. U govoru na generalnom zasjedanju UN, hrvatski premijer dotakao se arbitraže Slovenije i Hrvatske u vezi sa Piranskim zalivom, rekavši da je Hrvatska morala da izađe iz arbitraže o granici, naglasivši da "kompromitacija nezavisnosti i nepristrasnosti čine odluke suda nevažećim".

Odmah je uslijedila reakcija slovenačkog premijera Mira Cerara koji je otkazao posjetu pomirenja Zagrebu planiranu za 27. septembar. Prema Cerarovim riječima, Plenković svojim komentarima koje je izrekao pred svijetom, na najformalnijem nivou" povukao iz tog procesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana