Хрватска заратила са свима, Брисел забринут

Agencije
Хрватска заратила са свима, Брисел забринут

Загреб - Хрватска се нашла под озбиљним спољнополитичким притиском Брисела који тражи примјену пресуде Арбитражног суда о граничном спору између Словеније и Хрватске.

Хрватску је критиковао и амерички Стејт департмент због попуштања филофашистичкој носталгији, док се бивши министар културе Златко Хасанбеговић нашао у редовном годишњем извјештају о вјерским слободама у свијету за 2016. годину.

Изгледа као да су хрватски лидери покренули силну дипломатску иницијативу, какве се не би постиделе ни много веће државе, преносе хрватски медији и додају да су односи Хрватске са Руском Федерацијом веома лоши. Неколико хрватских влада годинама није било у стању да именује амбасадора у Москви, што је било дипломатски крајње увредљиво и неодговорно. Потом је, наводи се, премијер Андреј Пленковић отишао у Украјину и тамо "стао на жуљ" руском предсједнику Владимиру Путину. Предсједница Колинда Грабар-Китаровић у припреми своје посјете Москви оградила се од Пленковићеве украјинске екскурзије, наводе медији и додају да ће она са Путином највјероватније разговарати о политици трију мора. Медији констатују да ипак Хрватска највише проблема има са сусједима и то са свима, осим са Италијом.

Када је ријеч о проблемима са сусједима, Хрватска има највише проблема са Словенијом.

- Са Словенцима је Хрватска отишла много даље од обичног вербалног рата. Неки хрватски медији већ одмјеравају снаге Хрватске и Словенске војске, а пала је и прва жртва кад је ратоборни ветеран Давор Домазет Лошо испао с адмиралског брода. Лошу је наиме предсједница смијенила са позиције савјетника након што је изјавио да би "хрватска пјешадија за 48 сати могла бити у Љубљани". Односи Хрватске са Мађарском већ годинама су затегнути због "Ине" и МОЛ-а.

- Најдражи и вјековни хрватски непријатељ с оне стране Дунава Србија, пао је у други план. Нестали, избјеглице, аде на Дунаву, "Олуја", све је гурнуто под тепих прије првог званичног доласка предсједника Србије Александра Вучића у Загреб, преносе медији и додају да би спор Хрватске са још једним сусједом - Црном Гором око Превлаке могао завршити на арбитражи. Свађа Хрватске и БиХ око пељешког моста добија епске размјере.

Церар отказао посјету Загребу

Говор Андреја Пленковића у Уједињеним нацијама изазвао је буру у региону. У говору на генералном засједању УН, хрватски премијер дотакао се арбитраже Словеније и Хрватске у вези са Пиранским заливом, рекавши да је Хрватска морала да изађе из арбитраже о граници, нагласивши да "компромитација независности и непристрасности чине одлуке суда неважећим".

Одмах је услиједила реакција словеначког премијера Мира Церара који је отказао посјету помирења Загребу планирану за 27. септембар. Према Цераровим ријечима, Пленковић својим коментарима које је изрекао пред свијетом, на најформалнијем нивоу" повукао из тог процеса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана