Хрватска води трку у наоружавању са Србијом

Агенција
Хрватска води трку у наоружавању са Србијом

Загреб - Једногласном одлуком хрватска Влада је одлучила да Хрватска купи израелске војне авионе, а о тој куповини пишу и свјетски медији, наводећи да је у питању трка у наоружавању са Србијом.

"Хрватска се спрема да купи старе израелске борбене ловце у послу вриједном 500 милиона долара", наслов је чланка новинске агенције АФП који је објавио "Тајмс оф Израел".

АФП подсјећа да је Загреб прошле године расписао тендер за набавку војних авиона који би замијенили застарјеле авионе "МиГ-21" руске производње, те да су се на тендер, осим Израела, јавиле и Грчка, Шведска, Јужна Кореја и САД. Након што је Савјет за одбрану подржао израелску понуду, вјерује се да је коначна одлука Владе само формалност. Највиши хрватски званичници изразили су забринутост у вези за авионима "МиГ-21", за које медији извјештавају да су од њих 12 само четири потпуно оперативна, преноси АФП.

"Јуроњуз" такође пише како је "Хрватска спремна да купи израелске авионе Ф-16, тачније ескадрилу од 12 коришћених ловаца Ф-16. Шведски "Саб" понудио је ескадрилу нових ловаца "грипен" по цијени од неких 800 милиона евра, односно скоро милијарду долара.

АП, чији је чланак објавио амерички АБЦ њуз, пише да ће "Хрватска купити унапријеђене израелске борбене ловце" и то како би ојачала своју одбрану усљед руског наоружавања сусједне Србије. То ће бити највећи војни посао Хрватске откад се одвојила од Југославије коју је предводила Србија, у крвавом рату 1991 -1995, истиче АП те додаје да су половни авиони Ф-16 знатно модификовани помоћу израелске авионике.

Док "Јуроњуз" пише да је шведска понуда од 12 нових "грипена" тешка готово милијарду долара, АП пише о много нижој цијени од неких 700 милиона долара. АП такође наглашава да Хрватска води "мини-трку у наоружавању" с руском савезницом Србијом, која је недавно добила шест коришћених руских борбених ловаца "МиГ-29". Москва покушава да повећа свој утицај на Балкану, првенствено кроз Србију, закључује се у овом чланку.

Крстичевић

Хрватска је у сриједу одлучила да од Израела купи 12 половних борбених авиона "Ф16 барак", а потпредсједник Владе и министар одбране Дамир Крстичевић је оцијенио да је ријеч о пројекту који гарантује безбједност, суверенитет земље и "велику одлуку" о задржавању способности надзора хрватског ваздушног простора и очувања традиције борбеног ваздухопловства.

Савјет за одбрану и националну безбједност прихватио је мишљење стручног тима Министарства одбране да је најповољнија понуда Израела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана