Hrvatska tranzitno područje za džihadiste

Agencije
Hrvatska tranzitno područje za džihadiste

Zagreb - Hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) prvi put je objavila javni dokument s podacima o svom djelovanju u zaštiti građana i nacionalne bezbjednosti, a kao jedan od problema navodi pitanje džihadista koji su porijeklom iz jugoistočne Evrope.

Ukazano je da se teritorija Hrvatske obično koristi kao tranzitno područje prilikom njihovog odlaska ili povratka.

U izvještaju na pedesetak stranica navodi se da SOA posvećuje veliku pažnju pitanju radikalnih islamističkih boraca u Siriji i Iraku koji su porijeklom iz jugoistočne Evrope, ali da među njima za sada nisu identifikovane osobe koje žive u Hrvatskoj.

- U Hrvatskoj nema značajnijih ekstremističkih grupa, one su malobrojne i nehomogene, i nemaju značajniji potencijal djelovanja iako je zabilježen porast nasilja, huliganizma i ekstremističke retorike - navodi SOA.

Upozorava se i da pripadnici regionalnih organizovanih kriminalnih grupa pokušavaju da iskoriste hrvatske pripreme za ulazak u šengenski granični režim za bolje pozicioniranje na njenom području.

Takođe su registrovani pokušaji saradnje domaćeg i regionalnog kriminalnog miljea u kriminalnim poslovima, poput pronalaženja načina za pranje novca i sumnjiva ulaganja u hrvatsku privredu. (Agencije)+++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana