Хрватска транзитно подручје за џихадисте

Агенције
Хрватска транзитно подручје за џихадисте

Загреб - Хрватска Сигурносно-обавјештајна агенција (СОА) први пут је објавила јавни документ с подацима о свом дјеловању у заштити грађана и националне безбједности, а као један од проблема наводи питање џихадиста који су поријеклом из југоисточне Европе.

Указано је да се територија Хрватске обично користи као транзитно подручје приликом њиховог одласка или повратка.

У извјештају на педесетак страница наводи се да СОА посвећује велику пажњу питању радикалних исламистичких бораца у Сирији и Ираку који су поријеклом из југоисточне Европе, али да међу њима за сада нису идентификоване особе које живе у Хрватској.

- У Хрватској нема значајнијих екстремистичких група, оне су малобројне и нехомогене, и немају значајнији потенцијал дјеловања иако је забиљежен пораст насиља, хулиганизма и екстремистичке реторике - наводи СОА.

Упозорава се и да припадници регионалних организованих криминалних група покушавају да искористе хрватске припреме за улазак у шенгенски гранични режим за боље позиционирање на њеном подручју.

Такође су регистровани покушаји сарадње домаћег и регионалног криминалног миљеа у криминалним пословима, попут проналажења начина за прање новца и сумњива улагања у хрватску привреду. (Агенције)+++++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана