Hrvatska predsjednica ponovo u tajnosti u Jasenovcu

Agencija
Hrvatska predsjednica ponovo u tajnosti u Jasenovcu

Zagreb - Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odala je u petak poštu žrtvama Jasenovca. Ona je, kao i prošle godine, bez najave i u tajnosti otišla u Jasenovac.

U knjigu utisaka je upisala da joj dolazak u Spomen-područje logora Jasenovac uvijek priziva osećanja dubokog žaljenja zbog zločina koji su tu počinjeni i pijeteta prema svim nevinim žrtvama.

- Nijedan politički cilj ni poredak ne mogu opravdati zločine koji se čine u njegovo ime. Republika Hrvatska kao demokratska država, nastala na temeljima svih pozitivnih vrijednosti istorijske borbe hrvatskog naroda za slobodu, među kojima je i antifašizam, bezrezervno osuđuje zločine počinjene u ovom logoru te s poštovanjem trajno čuva sjećanje na sve njegove stradalnike, u jedinstvenoj opredijeljenosti za poštovanje ljudskih prava svih svojih građana, kao jamstva napretka i mira - napisala je Grabar-Kitarović u knjigu utisaka.

Grabar-Kitarović je u Spomen-park Jasenovac došla u pratnji Ivana Zvonimira Čička, izaslanika predsjednice na državnoj komemoraciji žrtvama ustaškog koncentracionog logora Jasenovac koja će biti održana u nedjelju, 22. aprila, saopšteno je iz kabineta hrvatske predsjednice.

I ove, kao i prethodne dvije godine, komemoracije u Jasenovcu se održavaju odvojeno - najprije su komemoraciju održali predstavnici jevrejskih organizacija u Hrvatskoj, zatim će danas to učiniti predstavnici antifašističkih organizacija i Srpskog nacionalnog vijeća, a u nedjelju će biti održava državna komemoracija.

Inače, u logoru Jasenovac, ustaškoj "fabrici smrti" je od 1941. do 1945. godine ubijeno oko 700.000 Jevreja, Srba i Roma.

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Marija Pejčinović-Burić komentarisala je mogući dolazak srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina u Jasenovac.

- Postoje naznake da će ministar Vulin doći u Hrvatsku, ja zaista ne znam ima li on namjeru ili ne u kontekstu sad ovog teškog incidenta koji se dogodio. Ministar Vulin je poznat po nekad neodmjerenoj i zapaljivoj retorici. Mislimo da takva vrsta retorike i takva vrsta ponovljenih izjava u Hrvatskoj sigurno ne bi doprinijela našim odnosima, tako da očekujemo od srpske Vlade da bude odgovorna u ovom trenutku - rekla je ona.

Pojavile su se informacije da bi Vulin mogao da dođe na državnu komemoraciju u Jasenovcu. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana