Хрватска предсједница поново у тајности у Јасеновцу

Агенција
Хрватска предсједница поново у тајности у Јасеновцу

Загреб - Хрватска предсједница Колинда Грабар-Китаровић одала је у петак пошту жртвама Јасеновца. Она је, као и прошле године, без најаве и у тајности отишла у Јасеновац.

У књигу утисака је уписала да јој долазак у Спомен-подручје логора Јасеновац увијек призива осећања дубоког жаљења због злочина који су ту почињени и пијетета према свим невиним жртвама.

- Ниједан политички циљ ни поредак не могу оправдати злочине који се чине у његово име. Република Хрватска као демократска држава, настала на темељима свих позитивних вриједности историјске борбе хрватског народа за слободу, међу којима је и антифашизам, безрезервно осуђује злочине почињене у овом логору те с поштовањем трајно чува сјећање на све његове страдалнике, у јединственој опредијељености за поштовање људских права свих својих грађана, као јамства напретка и мира - написала је Грабар-Китаровић у књигу утисака.

Грабар-Китаровић је у Спомен-парк Јасеновац дошла у пратњи Ивана Звонимира Чичка, изасланика предсједнице на државној комеморацији жртвама усташког концентрационог логора Јасеновац која ће бити одржана у недјељу, 22. априла, саопштено је из кабинета хрватске предсједнице.

И ове, као и претходне двије године, комеморације у Јасеновцу се одржавају одвојено - најприје су комеморацију одржали представници јеврејских организација у Хрватској, затим ће данас то учинити представници антифашистичких организација и Српског националног вијећа, а у недјељу ће бити одржава државна комеморација.

Иначе, у логору Јасеновац, усташкој "фабрици смрти" је од 1941. до 1945. године убијено око 700.000 Јевреја, Срба и Рома.

Министарка спољних и европских послова Хрватске Марија Пејчиновић-Бурић коментарисала је могући долазак српског министра одбране Александра Вулина у Јасеновац.

- Постоје назнаке да ће министар Вулин доћи у Хрватску, ја заиста не знам има ли он намјеру или не у контексту сад овог тешког инцидента који се догодио. Министар Вулин је познат по некад неодмјереној и запаљивој реторици. Мислимо да таква врста реторике и таква врста поновљених изјава у Хрватској сигурно не би допринијела нашим односима, тако да очекујемо од српске Владе да буде одговорна у овом тренутку - рекла је она.

Појавиле су се информације да би Вулин могао да дође на државну комеморацију у Јасеновцу. (Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана