Хрватска подигла оптужница против 29 Срба након 24 године истраге

Срна
Хрватска подигла оптужница против 29 Срба након 24 године истраге

Београд - Директор Документационо информациног центра "Веритас" Саво Штрбац рекао је Срни да је суд у Загребу подигао оптужницу против 29 Срба из западне Славоније за злочин почињен против Хрвата у Воћину, иако се против њих истрага води још од 1992. године.

Он истиче да чињеница да се истрага води од 1992. године, а да је оптужница подигнута тек сада, доказује да Хрвати нису баш имали чврсте доказе, те наводи на закључак да је направљен списак виђенијих Срба.


Штрбац каже да су људи у Воћину страдали, али да се не зна како - да ли као цивили или као припадници хрватске полиције и војске, јер се често пред хрватским судовима униформисана лица приказују као цивили.

Он је подсјетио да је још 1992. године суд у Бјеловару водио истрагу против групе од 56 људи са тог подручја, а да је тај предмет прије неколико година пребачен у Загреб, јер су у Хрватској само четири суда одређена да суде за ратне злочине - у Загребу, Осијеку, Ријеци и Сплиту.

Штрбац је навео да су на задњем списку процесуираних Срба, који је 2013. године Хрватска доставила Србији, било и тих 56 лица.

"Оптужница је подигнута против 29 лица у одсуству, а ми знамо само њих осам чији се иницијали спомињу у саопштењу Хрватског државног тужилаштва, а ријеч је о Боривоју Радосављевићу, Рајку Бојчићу, Љубишку Новаковићу, Маринку Ергарацу, Милету Црнобрњи, Митру Симићу, Зорану Мишчевићу и Боривоју Лукићу, који су били припадници територијалне одбране", рекао је Штрбац.

Он је подсјетио да су пред хрватским судом на по 20 година затвора раније осуђени Владо Савић, који је према сазнањима "Веритаса" издржао смањену казну и остао да живи у Хрватској, те Слободан Босанац, који је пребачен из хрватског затвора у српски 2007. године, а 2008. године је пуштен на условни отпуст.

Штрбац напомиње да је Босанца тадашњи хрватски предсједник Стјепан Месић помиловао, смањивши му казну са 20 на 18 година затвора.

Пред Жупанијским судом у Загребу оптужено је 29 Срба због ратног злочина против цивила и ратних заробљеника, те уништавања културних и историјских споменика.

Они су оптужени да су на подручју Воћина, Хума и Красковића од средине јула 1991. до средине децембра 1991. године убили 50 особа и то 47 цивила и три ратна заробљеника припадника МУП-а и Збора народне гарде.

У оптужници се наводи да су у Воћину, Хум Красковићу и околини осморица Срба као команданти наређивали осталим оптуженим, себи подређеним, да незаконито хапсе хрватске цивиле, пљачкају их, злостављају, убијају, као и ратне заробљенике, те да руше хрватске куће и цркве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана