Hrvatska ozbiljan remetilački faktor

Agencije
Hrvatska ozbiljan remetilački faktor

Zagreb - Hrvatska je u oblasti bezbjednosti ozbiljan remetilački faktor po svjetski mir i bezbjednost, ocijenjeno je u „Indeksu dobre zemlje“, čiji je autor Britanac Simon Anholt.

Hrvatska je i dalje na 40. mjestu od 163 zemlje svijeta. Simon Anholt je Britanac kojeg je hrvatska vlada angažovala 2003. godine da bi sa zvaničnog Zagreba skinuo stigmu iz Drugog svjetskog rata kada je u toj zemlji postojao pronacistički režim ili one koja se pamti po jezivom ratu s početka devedesetih godina prošlog vijeka.

Cilj angažovanja Anholta je, kako se navodi, bio ulazak u EU, što je Hrvatska 2013. godine i dočekala i to kao „temeljno umivena zemlja“ i sve to, kako se navodi, zahvaljujući tadašnjem premijeru Ivi Sanaderu. Sanader je, naime, angažovao baš Anholta, što je bio dobar potez, jer je on prvi čovjek na svijetu koji je još 1996. smislio koncept brendiranja država.

Prema Anholtu, Hrvatska danas ne žali trud da svuda po svijetu šalje puno vojnika u mirovne misije, i to sposobnih vojnika s dobrim uspjesima. Istovremeno, Hrvatska je apsolutno jezivo ocijenjena iz oblasti „izvoz oružja“, što onda utiče i na „međunarodne nasilne sukobe“ da skoro pa ne može biti gore.

Već godinama se piše da Hrvatska uopšte ne pazi gdje izvozi oružje pa se najnormalnije događa da se džihadisti po Siriji i Iraku hvale po „Jutjubu“ hrvatskom puškom na terorističkom ramenu Islamske države ili „Al Nusre“ i sličnih.

Samo od početka rata u Siriji Hrvatska je na dilovanju oružja zaradila 1,2 milijarde kuna (158 miliona evra).

Hrvatski portali podsjećaju da istovremeno svjetska novinarka istraživačka mreža, poput BIRN-a, godinama uredno dokazuju da se trgovina oružjem, i to vrlo vjerovatno ilegalna, u industrijskim razmjerima odvija prometnim pravcima preko Hrvatske. O letovima s oružjem za Siriju i Irak s Krka i iz Zagreba redovno su pisali mediji, posljednji put, podsjećaju, vrlo nedavno. Hrvatska je tako, kako se navodi, ocijenjena kao dio problema u svijetu rastrganom ratovima.

Očigledno zbog neodgovornog izvoza oružja u ratne sukobe i to najgorim grupama, Hrvatska je ocijenjena kao jedna od zemalja s najgorim uticajem na povećanje broja izbjeglica. Navodno je omiljena i kod terorista i kod kriminalaca. Tek nešto bolja Hrvatska je po broju izbjeglica koje je zbrinula s obzirom na veličinu i privrednu snagu. Inače, „Indeks dobre zemlje“ mjeri koliko je svaka od 163 analizirane države svijeta korisna čovječanstvu. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana