Хрватска озбиљан реметилачки фактор

Агенције
Хрватска озбиљан реметилачки фактор

Загреб - Хрватска је у области безбједности озбиљан реметилачки фактор по свјетски мир и безбједност, оцијењено је у „Индексу добре земље“, чији је аутор Британац Симон Анхолт.

Хрватска је и даље на 40. мјесту од 163 земље свијета. Симон Анхолт је Британац којег је хрватска влада ангажовала 2003. године да би са званичног Загреба скинуо стигму из Другог свјетског рата када је у тој земљи постојао пронацистички режим или оне која се памти по језивом рату с почетка деведесетих година прошлог вијека.

Циљ ангажовања Анхолта је, како се наводи, био улазак у ЕУ, што је Хрватска 2013. године и дочекала и то као „темељно умивена земља“ и све то, како се наводи, захваљујући тадашњем премијеру Иви Санадеру. Санадер је, наиме, ангажовао баш Анхолта, што је био добар потез, јер је он први човјек на свијету који је још 1996. смислио концепт брендирања држава.

Према Анхолту, Хрватска данас не жали труд да свуда по свијету шаље пуно војника у мировне мисије, и то способних војника с добрим успјесима. Истовремено, Хрватска је апсолутно језиво оцијењена из области „извоз оружја“, што онда утиче и на „међународне насилне сукобе“ да скоро па не може бити горе.

Већ годинама се пише да Хрватска уопште не пази гдје извози оружје па се најнормалније догађа да се џихадисти по Сирији и Ираку хвале по „Јутјубу“ хрватском пушком на терористичком рамену Исламске државе или „Ал Нусре“ и сличних.

Само од почетка рата у Сирији Хрватска је на диловању оружја зарадила 1,2 милијарде куна (158 милиона евра).

Хрватски портали подсјећају да истовремено свјетска новинарка истраживачка мрежа, попут БИРН-а, годинама уредно доказују да се трговина оружјем, и то врло вјероватно илегална, у индустријским размјерима одвија прометним правцима преко Хрватске. О летовима с оружјем за Сирију и Ирак с Крка и из Загреба редовно су писали медији, посљедњи пут, подсјећају, врло недавно. Хрватска је тако, како се наводи, оцијењена као дио проблема у свијету растрганом ратовима.

Очигледно због неодговорног извоза оружја у ратне сукобе и то најгорим групама, Хрватска је оцијењена као једна од земаља с најгорим утицајем на повећање броја избјеглица. Наводно је омиљена и код терориста и код криминалаца. Тек нешто боља Хрватска је по броју избјеглица које је збринула с обзиром на величину и привредну снагу. Иначе, „Индекс добре земље“ мјери колико је свака од 163 анализиране државе свијета корисна човјечанству. (Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана