Hrvatska među najnekulturnijim zemljama Unije

Srna
Hrvatska među najnekulturnijim zemljama Unije

Zagreb - Hrvati su jedan od najnekulturnijih naroda u Evropskoj uniji, pokazuju podaci koje je objavio Evrostat.

Prema istraživanju Evropske komisije pod nazivom "Jeste li u posljednje vrijeme posjetili kulturnu ustanovu?", Hrvatska se nalazi na donjem dijelu tabele.


Tokom 2015. godine, 43,4 odsto EU populacije starije od 16 godina posjetilo je istorijske spomenike, muzeje, umjetničke galerije ili arheološko nalazište bar jednom u godini dana, prenose hrvatski mediji.

Prema rezultatima Evrostata, dvije trećine građana Švedske starijih od 16 godina /67,2 odsto/ posjetilo je kulturnu ustanovu u 2015. godini.

Iz Danske, Holandije i Finske 61,4 odsto stanovništva posjetilo je bar jednom kulturnu ustanovu u 2015. godini, a slijedi Luksemburg sa 55,6 odsto građana, Britanija sa 54,7 odsto, Francuska sa 53,7 odsto i Češka s 52,1 odsto građana.

Na drugom kraju tabele nalaze se zemlje u kojima je manje od četvrtine građana bar jednom posjetilo istorijski spomenik, muzej, galeriju umjetničkih djela ili arheološko nalazište, među kojima je i Hrvatska.

Samo 19,2 odsto od ukupnog broja ispitanih građana Hrvatske posjetilo je neku kulturnu ustanovu, barem jednom u 2015. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana