Hrvatska: Orkanska bura prevrće automobile

Tanjug
Hrvatska: Orkanska bura prevrće automobile

Zagreb, Sarajevo -- Nekoliko osoba povređeno je u nevremenu od jakih udara bure koji od jutarnjih sati traju u Hrvatskoj.

Vjetar je prevrnuo tegljač na putu Klis-Solin, vozač je povređen i prevezen u splitsku bolnicu.

Orkanska bura, koja na Pagu duva i do 200 kilometara na sat, osim što je prevrnula parkirani automobil, povredila je i dvoje građana, srušivši ih na ulicu.

Vjetar je odnio krov sa zgrade Osnovne škole u Dražicama, kod Rijeke, pa su djeca evakuisana.

Na riječkom području bura je nosila dijelove krovova, čupala stabla, pravila odrone kamenja, a nastavu je otkazalo nekoliko škola.

Olujni vetar u celoj Hrvatskoj uzrokuje probleme, a nadležne službe intervenišu zbog slomljenih stabala, otrgnutih dijelova fasada i krovova, kontejnera koji su odletjeli na saobraćajnice i u more.

Jaki udari vetra koji su zahvatili Dalmaciju oduvali su plovila na more i lome drvene dalekovodne stubove, što stvara teškoće u snabdjevanju strujom, prenosi Hina.

Vjetar je na Trgovačko transportnom terminalu u Stobreču, kod Splita, urušio krov jedne zgrade, a u Kaštel Lukšiću je urušen dio stare zgrade uz glavnu ulicu.

Zbog pada saobraćajne signalizacije zatvoren je i tunel Sv. Ilija.

Na području Gospića i Karlobaga orkanska bura ponovo je najviše ptete napravila na električnim vodovima u Podgorju.

Najjači udar bure izmjeren je u Prizni 216 kilometara na sat, u prekidu su trajektne linije za Otok Rab i Pag, a u Lici na Koreničkom području palo je najviše snijega koji nošen vjetrom stvara visoke nanose.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji vatrogasci su zbog jakog nevremena tokom jutra imali više od dvadeset intervencija a ovom području preti poplava kao u septembru prošle godine, kada je zbog obilne kiše voda ušla u mnoge kuće.

Mnoge saobraćajnice i mostovi zatvoreni su za saobraćaj.

Što se tiče Slovenije, nadležne službe upozoravaju na izuzetno jak vetar i buru u primorskom regionu i na snazi je žuti meteoalarm, dok se u Makedoniji saobraćaj odvija otežano usled mokrih puteva, djelimično pod snijegom, a u višim predjelima na snazi je zabrana za teška teretna vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana