Хрватска: Орканска бура преврће аутомобиле

Танјуг
Хрватска: Орканска бура преврће аутомобиле

Загреб, Сарајево -- Неколико особа повређено је у невремену од јаких удара буре који од јутарњих сати трају у Хрватској.

Вјетар је преврнуо тегљач на путу Клис-Солин, возач је повређен и превезен у сплитску болницу.

Орканска бура, која на Пагу дува и до 200 километара на сат, осим што је преврнула паркирани аутомобил, повредила је и двоје грађана, срушивши их на улицу.

Вјетар је однио кров са зграде Основне школе у Дражицама, код Ријеке, па су дјеца евакуисана.

На ријечком подручју бура је носила дијелове кровова, чупала стабла, правила одроне камења, а наставу је отказало неколико школа.

Олујни ветар у целој Хрватској узрокује проблеме, а надлежне службе интервенишу због сломљених стабала, отргнутих дијелова фасада и кровова, контејнера који су одлетјели на саобраћајнице и у море.

Јаки удари ветра који су захватили Далмацију одували су пловила на море и ломе дрвене далеководне стубове, што ствара тешкоће у снабдјевању струјом, преноси Хина.

Вјетар је на Трговачко транспортном терминалу у Стобречу, код Сплита, урушио кров једне зграде, а у Каштел Лукшићу је урушен дио старе зграде уз главну улицу.

Због пада саобраћајне сигнализације затворен је и тунел Св. Илија.

На подручју Госпића и Карлобага орканска бура поново је највише птете направила на електричним водовима у Подгорју.

Најјачи удар буре измјерен је у Призни 216 километара на сат, у прекиду су трајектне линије за Оток Раб и Паг, а у Лици на Кореничком подручју пало је највише снијега који ношен вјетром ствара високе наносе.

У Дубровачко-неретванској жупанији ватрогасци су због јаког невремена током јутра имали више од двадесет интервенција а овом подручју прети поплава као у септембру прошле године, када је због обилне кише вода ушла у многе куће.

Многе саобраћајнице и мостови затворени су за саобраћај.

Што се тиче Словеније, надлежне службе упозоравају на изузетно јак ветар и буру у приморском региону и на снази је жути метеоаларм, док се у Македонији саобраћај одвија отежано услед мокрих путева, дјелимично под снијегом, а у вишим предјелима на снази је забрана за тешка теретна возила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана