Хрвати у Европском парламенту би да промјене закон Србије

Танјуг
Хрвати у Европском парламенту би да промјене закон Србије

Брисел - Хрватски посланици у Европском парламенту из групације народних партија (ЕПП) поднијели су 12 амандмана на извјештај ЕП о напретку Србије.

Посланици из Хрватске су изнијели предлог да Београд измјени закон о надлежности за суђење за ратне злочине у бившој Југославији, тражећи да то буде услов за отварање поглавља 23 у приступним преговорима.

Амандмане су поднијели посланици ХДЗ, а о њима, као и о осталим амандманима, којих је око 100, расправљаће Одбор за спољне послове ЕП у наредних мјесец дана, док ће гласање о њима бити у марту, пренијела је агенција Хина.

"Хрватска национална делегација у ЕПП поднијела је неколико амандмана којима желимо да артикулишемо кључна питања од интереса за рјешавање низа питања послије српске агресије на Хрватску, прије свега што се тиче спровођење нормализације односа, заштите мањинских права, што је једна од кључних европских вредности, као и питање српског закона о суђењу за ратне злочине, чиме је Србија проширила своју надлежност и на сусједне земље", рекао је посланик Андреј Пленковић.

Он је истакао да у контексту приступања држава Европској унији тај процес треба да се искористи за рјешавање низа отворених питања, укључујући билатерална.

Пленковић је навео случај хрватског држављанина Вељка Марића који је на основу поменутог закона осуђен у Србији и већ пет година се налази у затвору, а у амандману је затражено да он буде премјештен у Хрватску, гдје би имао, како је рекао, "поштено суђење".

Посланица Маријана Петир рекла је да је Србија "спорним законом" угрозила суверенитет Хрватске и 17 других држава чланица ЕУ чији су се држављани борили на хрватској страни током сукоба деведесетих година.

"Јасно је да није ријеч о билатералном питању и ниједан наш амандман не садржи уплитање у билатерална питања", рекла је Петирова.

Улагање амандмана на извјештај о напретку најавио је и европски посланик СДП Тонино Пицула, а посланик Јозо Радош из ХНС поднио је амандман којим се Београд позива на бољу сарадњу са Хашким трибуналом.

Извјестилац ЕП за Србију Дејвид Мекалистер поднио је раније овог мјесеца нацрт извјештаја о напретку Србије у којем је поред осталог Србија позвана да се придружи ЕУ у примени рестриктивних мјера против Русије, док је у цјелини Србија оцијењена углавном позитивно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана