Hrvati rešili problem tri prsta kralja Zvonimira

Hrvati rešili problem tri prsta kralja Zvonimira 14.09.2017 19:18 | B92

Knin - Korisnici društvenih mreža primjetili su nešto neobično na tabli koja se nalazi na ulazu u Knin.

 

Na njoj je predstavljen kralj Zvonimir sa natpisom "Kraljevski grad Knin - dobrodošli".

Međutim, prikaz kralja Zvonimira se razlikuje od originala po tome što su na njegovoj desnoj šaci doslikana dva prsta.

Inače, u Kninu se redovno održava manifestacija "Zvonimirovi dani", tokom koje se posjetioci upoznaju sa baštinom tog grada, a dva prsta koja se vide na tabli, mali i domali prst, nisu ispružena na originalnom prikazu.

Organizatori navode da cio događaj vraća Knin u atmosferu iz doba kralja Zvonimira, tačnije u kraj 11. vijeka, a u tom gradu otkriven je i spomenik kralju Zvonimiru 2009. godine, rad šibenskog akademskog vajara Aleksandra Ale Guberine, prenosi RTS.

I ranije su mediji pisali o spornoj tabli u Kninu na kojoj su kralju Zvonimiru docrtana dva prsta.

"Izgleda da se nekome nije svidjelo da Zvonimir dočekuje posjetioce Knina sa ispružena tri prsta, što je kao srpski pozdrav od 1990. godine često koristio predsjednik SPO Vuk Drašković, a potom je i šire prihvaćeno, naročito među srpskim borcima u ratovima od 1991. godine do 1999. godine", prenose mediji.

Dmitar Zvonimir je bio ban, vojvoda i kralj Hrvatske. Prvi put se javlja u izvorima kao vladar sjeverne Hrvatske, tj. Slavonskog Banata. Da bi ojačao svoj položaj i učvrstio dobre odnose sa Arpadovićima, Zvonimir sklapa vjeridbu sa Jelenom, ćerkom ugarskog kralja Bele Prvog.

Umro je 1089. godine, a pitanje na koji način je njegov život okončan jedno je od kontroverznijih u hrvatskoj istoriji. Jedni smatraju da je Zvonimir umro prirodnom smrću, a drugi da je ubijen. Teorija o nasilnoj smrti zasniva se na priči u kojoj su Hrvati ubili svoga kralja na Kosovu Polju kod Knina 20. aprila 1089. protiveći se njegovom pozivu da, po papinom nalogu, krenu u krstaški rat. Taj podatak je u 14. veku uvršćen u hrvatsku redakciju Letopisa popa Dukljanina, kao i u neka kasnija djela.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica