Hrvati bi da istjeraju Srbe iz Sabora

Agencije
Hrvati bi da istjeraju Srbe iz Sabora

Zagreb - U hrvatskoj javnosti se vodi sve oštrija polemika o tome da li treba spriječiti da se u Saboru pojavljuju predstavnici nacionalnih manjina, a stavovi predstavnika najuticajnijih stranaka pokazuju da bi Hrvati najradije izbacili Srbe iz Sabora.

U emisiji na Hrvatskoj radio-televiziji stavove su suočili ministar uprave Lovro Kuščević iz HDZ-a, bivši ministar Arsen Bauk iz SDP-a, Željka Markić iz organizacije "U ime obitelji", Anto Đapić iz HOS-a, Robert Podolnjak, poslanik Mosta i Boris Milošević iz SDSS-a.

Markićeva je rekla da mogući referendum o tom pitanju nije antisrpski, nego antikorupcijski, kao i da nigdje u EU manjine nisu u položaju kao što su u Hrvatskoj, da imaju garantovane poslanike u parlamentu koji mogu odlučivati o svim pitanjima.

Milošević je ocijenio da to jeste antimanjinska i antisrpska inicijativa, koja predstavlja udar na dostignute standarde zaštite prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

Hosovac Đapić se saglasio sa Markićevom i dodao da "svi treba da budu politički Hrvati", uz napomenu da je inicijativa reakcija na "napade na elitnu hrvatsku jedinicu povodom spomen-ploče HOS-a u Jasenovcu". Objašnjavajući zašto se zalaže za referendum protiv predstavnika Srba u Saboru Đapić je rekao da je ta inicijativa usredsrijeđena na uklanjanje relikta hrvatskog političkog života.

- Bolestan zub treba iščupati, a to je onaj dio izbornog sistema koji narušava opšte biračko pravo - rekao je Đapić.

Arsen Bauk je istakao da, iako se SDP osjeća prevaren i od strane predstavnika manjina i od strane HNS-a, zaštita prava nacionalnih manjina je najvažnija.

- SDP ne bi bio spreman da podrži ovu inicijativu - zaključio je Bauk.

Robert Podolnjak smatra, međutim, da bi predstavnicima nacionalnih manjina trebalo oduzeti pravo da glasaju o povjerenju Vladi.

- Iza tih osam poslanika stoji 25.000 glasova - rekao je Podolnjak i dodao da nije normalno da oni odlučuju ko će formirati Vladu.

Srbi su se juče ponovo našli na udaru poslanika u Hrvatskom saboru Željka Glasnovića, koji je naveo da Hrvatsku i dalje razaraju ostaci "srpske dominacije" u institucijama, a opoziciji je poručio da u njoj ima mnogo "bivših Jugoslovena". Glasnović je prozivao Srbe tokom zasjedanja Sabora.

Poslanik veličao fašistu

Poslanik u Saboru Hrvatske Željko Glasnović objavio je na društvenim mrežama fotografiju jednog od ideologa hrvatske emigracije i apologeta fašističke ideologije Mladena Švarca, koji je preminuo prije šest dana.

Glasnović, koji je saradnik ekstremne hrvatske desnice i koji se protivio uklanjanju table sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni" iz Jasenovca, naveo je da je Švarc "lumen u moru uškopljenih hrvatskih intelektualaca".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana