Hoće proustaškog ministra za šefa HDZ-a

Agencije
Hoće proustaškog ministra za šefa HDZ-a

Zagreb - Sve su glasniji zahtjevi sa terena da se za funkciju predsjednika vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) kandiduje odlazeći ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

U Hrvatskoj traje kandidovanje za šefa HDZ-a, koji će na toj poziciji zamijeniti Tomislava Karamarka. Kandidata je, čini se, mnogo, a u anketi jednog portala bliskog HDZ-u Hasanbegović je prošlog vikenda uvjerljivo vodio ispred devet drugih kandidata za novog šefa stranke sa gotovo 50 odsto podrške posjetilaca portala i ima petnaestak odsto više glasova od evroparlamentarca Andreja Plenkovića.

Dok se odlazeći ministar kulture i potpredsjednik HDZ-a za sada ne izjašnjava o kandidaturi, Hasanbegovićeve iduće poteze sa zanimanjem posmatraju i u ekstremno desno orijentisanoj Hrvatskoj čistoj stranci prava kojoj je on pripadao prije sadašnjeg angažmana u HDZ-u.

- Bilo bi jako dobro i za HDZ i za državotvornu političku opciju u zemlji da se Hasanbegović kandiduje, ja ga pozivam da to učini - rekao je predsjednik HČSP-a Ivan Pandža.

Mnogoosporavani Hasanbegović, čiju smjenu s ministarske pozicije su zahtijevali hrvatska udruženja i nevladine organizacije, ali i stranci, intelektualci i istoričari poput Efraima Zurofa, za kratko vrijeme je podijelio hrvatsku javnost.

Hasanbegović je član takozvanog Počasnog blajburškog voda, a aktivno je učestvovao u organizaciji referenduma o braku u sklopu inicijative "U ime obitelji".

Više puta su objavljivane njegove fotografije sa ustaškom ikonografijom, nakon čega je stekao još veću popularnost u hrvatskoj javnosti.

Godine 1996. prešao je iz Hrvatskog oslobodilačkog pokreta u Hrvatsku čistu stranku prava. Po struci je istoričar, a javnosti je do sada bio poznat po nizu kontroverznih izjava o antifašizmu, fašizmu i NDH.

Kao najkontroverznije ostaće upamćene njegove izjave poput one da je antifašizam floskula koje nema u Ustavu.

- Duhovi i zlodusi prošlosti izazivaće stalni rascjep i beskrajne debate. Antifašizam nije temelj ove države već floskula koja nema utemeljenje u ustavnom tekstu, ne spominje se nigde nijednom riječju u Ustavu - rekao je Hasanbegović.

Plenkovića podržao i Zagreb

Evroparlamentarac Andrej Plenković dobio je juče podršku i zagrebačkog odbora HDZ-a, te je tako postao najozbiljniji kandidat za novog šefa najuticajnije stranke.

- Ovdje se ne radi samo o izboru predsjednika HDZ-a, ovo je pitanje budućeg premijera, a realno Plenković je opcija koja se može nositi sa zahtjevnošću aktuelne političke situacije - poručio je Andrija Mikulić, predsjednik HDZ-a grada Zagreba, uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a.

On je dodao da trenutno HDZ-ovci nemaju vremena za "lične preferencije i rasprave" jer novog predsjednika moraju izabrati 17. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana