Хоће проусташког министра за шефа ХДЗ-а

Агенције
Хоће проусташког министра за шефа ХДЗ-а

Загреб - Све су гласнији захтјеви са терена да се за функцију предсједника владајуће Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) кандидује одлазећи министар културе Златко Хасанбеговић.

У Хрватској траје кандидовање за шефа ХДЗ-а, који ће на тој позицији замијенити Томислава Карамарка. Кандидата је, чини се, много, а у анкети једног портала блиског ХДЗ-у Хасанбеговић је прошлог викенда увјерљиво водио испред девет других кандидата за новог шефа странке са готово 50 одсто подршке посјетилаца портала и има петнаестак одсто више гласова од европарламентарца Андреја Пленковића.

Док се одлазећи министар културе и потпредсједник ХДЗ-а за сада не изјашњава о кандидатури, Хасанбеговићеве идуће потезе са занимањем посматрају и у екстремно десно оријентисаној Хрватској чистој странци права којој је он припадао прије садашњег ангажмана у ХДЗ-у.

- Било би јако добро и за ХДЗ и за државотворну политичку опцију у земљи да се Хасанбеговић кандидује, ја га позивам да то учини - рекао је предсједник ХЧСП-а Иван Панџа.

Многооспоравани Хасанбеговић, чију смјену с министарске позиције су захтијевали хрватска удружења и невладине организације, али и странци, интелектуалци и историчари попут Ефраима Зурофа, за кратко вријеме је подијелио хрватску јавност.

Хасанбеговић је члан такозваног Почасног блајбуршког вода, а активно је учествовао у организацији референдума о браку у склопу иницијативе "У име обитељи".

Више пута су објављиване његове фотографије са усташком иконографијом, након чега је стекао још већу популарност у хрватској јавности.

Године 1996. прешао је из Хрватског ослободилачког покрета у Хрватску чисту странку права. По струци је историчар, а јавности је до сада био познат по низу контроверзних изјава о антифашизму, фашизму и НДХ.

Као најконтроверзније остаће упамћене његове изјаве попут оне да је антифашизам флоскула које нема у Уставу.

- Духови и злодуси прошлости изазиваће стални расцјеп и бескрајне дебате. Антифашизам није темељ ове државе већ флоскула која нема утемељење у уставном тексту, не спомиње се нигде ниједном ријечју у Уставу - рекао је Хасанбеговић.

Пленковића подржао и Загреб

Европарламентарац Андреј Пленковић добио је јуче подршку и загребачког одбора ХДЗ-а, те је тако постао најозбиљнији кандидат за новог шефа најутицајније странке.

- Овдје се не ради само о избору предсједника ХДЗ-а, ово је питање будућег премијера, а реално Пленковић је опција која се може носити са захтјевношћу актуелне политичке ситуације - поручио је Андрија Микулић, предсједник ХДЗ-а града Загреба, уочи сједнице Предсједништва ХДЗ-а.

Он је додао да тренутно ХДЗ-овци немају времена за "личне преференције и расправе" јер новог предсједника морају изабрати 17. јула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана