Haradinaj i Zaev profitiraju od taksi?

Tanjug
Haradinaj i Zaev profitiraju od taksi?

Beograd - Otkako je Priština uvela takse na robu iz Srbije i BiH, uvoz na Kosovo i Metohiju iz okolnih zemalja znacajno je uvećan, a iz Makedonije je porastao čak za 40 odsto, pišu današnje Novosti, uz opasku da je tome doprinio i dogovor premijera privremenih institucija u Prištini Ramuša Haradinaja i predsjednika makedonske vlade Zorana Zaeva.

Naime, prema izvorima lista, njih dvojica dogovorili su da se roba iz Makedonije preusmjerava na teritoriju KiM, pri čemu je, kako tvrde ti izvori, prevashodni cilj Haradinaja preuzimanje kontrole nad prometom velikih količina robe široke potrošnje i to preko osoba bliskih njemu i Zaevu.

Kako navode, saradnici Haradinaja procijenili su da dogovor o plasiranju robe bez potrebnih deklaracija iz Makedonije na KiM ne bi mogao da realizuje ukoliko bi na čelu državne fitosanitarne laboratorije ostao neko ko nije pod njihovom kontrolom.

Zato su, prenose Novosti, kulminirali pritisci za smjenu direktora makedonske državne fitosanitarne laboratorije kako bi se postavio čovjek od povjerenja.

Epilog čitave operacije, kako se navodi, jeste da je dosadašnji prvi čovjek laboratorije Miodrag Stevanović, inače član Srpske napredne stranke Makedonije, skrajnut 3. januara, a glavnu riječ vodi Seat Šimanovski.

Dragiša Miletić, lider SNSM pisao je zbog toga Zaevu upozorivši ga da bi moglo doći do krize u koalicijinjegove stranke i socijaldemokrata koje predvodi makedonski premijer.

Haradinaj i Zaev, inače, pisu Novosti, neformalno su se sastali 13. januara na aerodromu U prištini i njihovu fotografiju na svom Facebook profilu objavio je Haradinaj.

Makedonski privrednici u međuvremenu upozoravaju da biznismeni ne bi trebalo pretjerano da se raduju i koriste priliku zbog situacije u kojoj se našla srpska privreda, a na kojoj profitiraju zemlje regiona, jer to, kako kažu, može biti pogrešno protumačeno u Srbiji, te da ona u budućnosti ograniči ili zabrani izvoz nekih makedonskih proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana