Hapšenje Bandića glavna senzacija u Zagrebu

novosti.rs foto: index.hr
Hapšenje Bandića glavna senzacija u Zagrebu

Beograd - Hapšenje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i njegovih najbližih saradnika u nedelju poslije podne izazvalo je u glavnom gradu Hrvatske pravu senzaciju.

Iako se znalo da se sprovodi istraga, jedna u nizu poslednjih godina, malo ko je pretpostavljao da će Bandić završiti u pritvoru, sa optužbom za korupciju i više teških krivičnih djela, javljaju Novosti.

Policija je šest mjeseci pratila Bandića, a među uhapšenima je i šef Zagrebačkog holdinga, najvećeg preduzeća u Hrvatskoj, Slobodan Ljučičić i hrvatski ‘kralj đubra’ Petar Pripuz, te još dvanaest osoba.

Bandiću se stavlja na teret razne malverzacije, od nezakonitog zapošljavanja do skupljanja đubreta, te poslova sa zemljištem. Posljednjih dana su curile informacije o istrazi, pa su navodno mnogi željeli da pobjegnu iz Hrvatske i policija je odlučila u nedjelju ujutro da krene u akciju.

Bandićev portparol Marina Šušnjara bila je iznenađena kada su joj saopštili vijesti o hapšenju gradonačelnika rekavši da samo zna kako je brao mahune još u ranim poslijepodnevnim časovima.

Hapšenja Milana Bandića došlo je u trenutku kada se spremao da osnuje političku stranku, a navodno je na sljedećim izborima želio da podrži HDZ. I do sada se Bandić često vezivao uz HDZ, iako je bio dugogodišnji član SDP-a. U kampanju je želio da krene zajedno sa Radomirom Čačićem, bivšim potpredjsednikom vlade koji je završio u zatvoru zbog saobraćajne nesreće u Mađarskoj.

Kada su novinari prije nekoliko dana pitali Bandića za komentar o istrazi bahato je odgovarao i nije je želio komentarisati. Protiv Bandića je do sada podnijeto gotovo 400 prijava, ali nikada do sada nijedna nije došla na dnevni red. Sve do hapšenja bio je jedan od najuticajnijih hrvatskih političara, a kao gradonačelnik Zagreba raspolagao je i velikim novcem.

Bandić je Hercegovac, a u Zagrebu živi od 1974. godine. Za vrijeme studija je radio razne poslove, nosio ugalj i žbukao fasade, a politički uspon počeo je u vrijeme Ivice Račana. Zvali su ga i ‘trči-laži’, jer je stalno obećavao i pojavljivao se na svim mogućim mjestima. Preživio je moždani udar, a govorilo se da se do Bandića najlakše može ako ustanete u šest ujutro i zajedno sa njim trčite po gradu.

U SDP-u je došao u sukob sa sadašnjim premijerom Zoranom Milanovićem pa je napustio stranku, a glatko je na prošlim predsjedničkim izborima izgubio od Ive Josipovića. Uspješno je koketirao između ljevice i desnice, pa je sa jednakim oduševljenjem govorio o Titu i Stepincu. Veliku podršku imao je od Katoličke crkve, a održavao se usprkos mnogobrojnim aferama koje su ga pratile.

Hapšenje Bandića u Hrvatskoj po posljedicama upoređuju sa sudbinom Ive Sanadera, a od slike uspješnog gradonačelnika kojem komplimente djele prvi ljudi Beča, Rima i Berlina na kraju nije ostalo ništa.

Pretresi imovine

Nakon privođenja u USKOK zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odveden je na pretres svog stana u Bužanovu ulicu, a pretresi domova i poslovnih prostora očekuju i njegove suosumnjičenike - predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića i vlasnika CIOS-a Petra Pripuza, javlja Hina.

''Pred nama je duga noć, još ne znamo o čemu se točno radi'', izjavio je Hini Pripuzov, advokat Mate Matić. Dodao je kako sumnja da su iza cijelog slučaja "drugi motivi", vjerojatno i politički, no o tome će, kako je rekao, opširnije biti riječi naknadno.

Bandićev advokat Krešimir Krsnik potvrdio je tek da je u toku pretres gradonačelnikova stana.

Prve političke reakcije

SDP-ov saborski poslanik i bivši ministar nauke, obrazovanja i sporta  Hrvatske Željko Jovanović večeras je na svojoj Facebook stranici objavio dio svog intervjua iz 2010. u kojem je prognozirao da će se USKOK pozabaviti i zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem i bivšim premijerom Ivom Sanaderom.

"Milan Bandić je na kraju svoje političke karijere, a obzirom na način rada ne bih se iznenadio da i na njegova vrata zakuca USKOK", citirao je Jovanović svoj odgovor na pitanje iz četiri godine starog intevjua.

Saborski poslanik Josip Kregar rekao je hapšenje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića i vlasnika CIOS-a Petra Pripuza kako se
radi o društvu koje se ne viđa često na istom mjestu, poduzetniku s problematičnom reputacijom i dvojicom koji vode najznačajnije institucije u gradu.

Kregar smatra da se još premalo zna o tom hapšenju, a zasad samo može citirati omiljenu Bandićevu izjavu 'neka institucije obave svoj posao'.

Predsjednica ORaH-a i saborska poslanica Mirela Holi kazala je kako, s obzirom na to je da je predstavnica zakonodavne vlasti, ne može komentaristai postupak koji je u toku sve do pravosnažnosti presude, ako je i bude.

"U svakom slučaju recentna događanja u Hrvatskoj su velika poruka svim političkim strankama i političarima da svoj posao moraju raditi u javnom interesu'', kaže Holi.

Kalinić: Biće tu još teške borbe

  Pavle Kalinić, načelnik gradskog Kabineta za upravljanje u hitnim situacijama i jedan od najbližih saradnika Bandića, izjavio je večeras kako ga, zbog "pritiska" policije u zadnje vrijeme, to hapšenje nije iznenadilo, a očekuje da će oko toga još biti žestoke borbe.  

"Koji je pritisak bio u zadnje vrijeme, naročito iz MUP-a, s obzirom da su šleperima odvlačili papire i tražili i dlaku u jajetu, nije me iznenadilo ovo što se dogodilo. Ne očekujem da će to biti cakum-pakum gotovo, bit će tu još žestoke borbe i odvjetničkih timova s jedne i druge strane", rekao je Kalinić za Dnevnik Nove TV.

Uprkos hapšenju gradonačelnika, ne smatra da će biti problema u funkcionisanju grada, podsjećajući kako su gradonačelnikovi bliski saradnici taj posao odradili kada je Bandić imao zdravstvenih problema. "Naravno da će biti određenih tenzija i pretumbavanja, ali u svakom slučaju stvari će dalje funkcionirati bez problema", poručio je.

Upitan očekuje li da će biti "bježanja" iz Bandićeva tabora, odgovorio je kako je "to uobičajeno". "To spada u hrvatski mentalitet, nije ništa čudno i to je već viđeno H puta. Međutim, ja sam tu jer je Milan Bandić bio i ostao moj prijatelj, bio on na Pantovčaku ili se nalazi negdje drugdje, sasvim svejedno. Ja sam tu da odradim svoj dio posla i prema prijatelju i prema suradniku", istaknuo je Kalinić.

Upitan misli li da ovo hapšenje znači i Bandićev kraj u političkom smislu, odgovorio je kako to ovisi o puno elemenata koji će se ovih dana posložiti, a očekuje da bi Bandiću nakon hapšenja rejting mogao i porasti.

"On ima vrlo široku podršku, ne samo u Zagrebu nego i u Hrvatskoj. Mnogi su ga smatrali mrtvim, političkim mrtvacem nakon poraza na predsjedničkim, pa na parlamentarnim izborima, međutim maestralno se vratio s čistom pobjedom na prošlim gradskim izborima, gdje je pobijedio dvije najveće stranke HDZ i SDP", naglasio je Kalinić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana