Хапшење Бандића главна сензација у Загребу

novosti.rs фото: index.hr
Хапшење Бандића главна сензација у Загребу

Београд - Хапшење загребачког градоначелника Милана Бандића и његових најближих сарадника у недељу послије подне изазвало је у главном граду Хрватске праву сензацију.

Иако се знало да се спроводи истрага, једна у низу последњих година, мало ко је претпостављао да ће Бандић завршити у притвору, са оптужбом за корупцију и више тешких кривичних дјела, јављају Новости.

Полиција је шест мјесеци пратила Бандића, а међу ухапшенима је и шеф Загребачког холдинга, највећег предузећа у Хрватској, Слободан Ључичић и хрватски ‘краљ ђубра’ Петар Припуз, те још дванаест особа.

Бандићу се ставља на терет разне малверзације, од незаконитог запошљавања до скупљања ђубрета, те послова са земљиштем. Посљедњих дана су цуриле информације о истрази, па су наводно многи жељели да побјегну из Хрватске и полиција је одлучила у недјељу ујутро да крене у акцију.

Бандићев портпарол Марина Шушњара била је изненађена када су јој саопштили вијести о хапшењу градоначелника рекавши да само зна како је брао махуне још у раним послијеподневним часовима.

Хапшења Милана Бандића дошло је у тренутку када се спремао да оснује политичку странку, а наводно је на сљедећим изборима желио да подржи ХДЗ. И до сада се Бандић често везивао уз ХДЗ, иако је био дугогодишњи члан СДП-а. У кампању је желио да крене заједно са Радомиром Чачићем, бившим потпредјседником владе који је завршио у затвору због саобраћајне несреће у Мађарској.

Када су новинари прије неколико дана питали Бандића за коментар о истрази бахато је одговарао и није је желио коментарисати. Против Бандића је до сада поднијето готово 400 пријава, али никада до сада ниједна није дошла на дневни ред. Све до хапшења био је један од најутицајнијих хрватских политичара, а као градоначелник Загреба располагао је и великим новцем.

Бандић је Херцеговац, а у Загребу живи од 1974. године. За вријеме студија је радио разне послове, носио угаљ и жбукао фасаде, а политички успон почео је у вријеме Ивице Рачана. Звали су га и ‘трчи-лажи’, јер је стално обећавао и појављивао се на свим могућим мјестима. Преживио је мождани удар, а говорило се да се до Бандића најлакше може ако устанете у шест ујутро и заједно са њим трчите по граду.

У СДП-у је дошао у сукоб са садашњим премијером Зораном Милановићем па је напустио странку, а глатко је на прошлим предсједничким изборима изгубио од Иве Јосиповића. Успјешно је кокетирао између љевице и деснице, па је са једнаким одушевљењем говорио о Титу и Степинцу. Велику подршку имао је од Католичке цркве, а одржавао се успркос многобројним аферама које су га пратиле.

Хапшење Бандића у Хрватској по посљедицама упоређују са судбином Иве Санадера, а од слике успјешног градоначелника којем комплименте дјеле први људи Беча, Рима и Берлина на крају није остало ништа.

Претреси имовине

Након привођења у УСКОК загребачки градоначелник Милан Бандић одведен је на претрес свог стана у Бужанову улицу, а претреси домова и пословних простора очекују и његове суосумњиченике - предсједника Управе Загребачког холдинга Слободана Љубичића и власника ЦИОС-а Петра Припуза, јавља Хина.

''Пред нама је дуга ноћ, још не знамо о чему се точно ради'', изјавио је Хини Припузов, адвокат Мате Матић. Додао је како сумња да су иза цијелог случаја "други мотиви", вјеројатно и политички, но о томе ће, како је рекао, опширније бити ријечи накнадно.

Бандићев адвокат Крешимир Крсник потврдио је тек да је у току претрес градоначелникова стана.

Прве политичке реакције

СДП-ов саборски посланик и бивши министар науке, образовања и спорта  Хрватске Жељко Јовановић вечерас је на својој Фацебоок страници објавио дио свог интервјуа из 2010. у којем је прогнозирао да ће се УСКОК позабавити и загребачким градоначелником Миланом Бандићем и бившим премијером Ивом Санадером.

"Милан Бандић је на крају своје политичке каријере, а обзиром на начин рада не бих се изненадио да и на његова врата закуца УСКОК", цитирао је Јовановић свој одговор на питање из четири године старог интевјуа.

Саборски посланик Јосип Крегар рекао је хапшење загребачког градоначелника Милана Бандића, предсједника Управе Загребачког холдинга Слободана Љубичића и власника ЦИОС-а Петра Припуза како се
ради о друштву које се не виђа често на истом мјесту, подузетнику с проблематичном репутацијом и двојицом који воде најзначајније институције у граду.

Крегар сматра да се још премало зна о том хапшењу, а засад само може цитирати омиљену Бандићеву изјаву 'нека институције обаве свој посао'.

Предсједница ОРаХ-а и саборска посланица Мирела Холи казала је како, с обзиром на то је да је представница законодавне власти, не може коментаристаи поступак који је у току све до правоснажности пресуде, ако је и буде.

"У сваком случају рецентна догађања у Хрватској су велика порука свим политичким странкама и политичарима да свој посао морају радити у јавном интересу'', каже Холи.

Калинић: Биће ту још тешке борбе

  Павле Калинић, начелник градског Кабинета за управљање у хитним ситуацијама и један од најближих сарадника Бандића, изјавио је вечерас како га, због "притиска" полиције у задње вријеме, то хапшење није изненадило, а очекује да ће око тога још бити жестоке борбе.  

"Који је притисак био у задње вријеме, нарочито из МУП-а, с обзиром да су шлеперима одвлачили папире и тражили и длаку у јајету, није ме изненадило ово што се догодило. Не очекујем да ће то бити цакум-пакум готово, бит ће ту још жестоке борбе и одвјетничких тимова с једне и друге стране", рекао је Калинић за Дневник Нове ТВ.

Упркос хапшењу градоначелника, не сматра да ће бити проблема у функционисању града, подсјећајући како су градоначелникови блиски сарадници тај посао одрадили када је Бандић имао здравствених проблема. "Наравно да ће бити одређених тензија и претумбавања, али у сваком случају ствари ће даље функционирати без проблема", поручио је.

Упитан очекује ли да ће бити "бјежања" из Бандићева табора, одговорио је како је "то уобичајено". "То спада у хрватски менталитет, није ништа чудно и то је већ виђено Х пута. Међутим, ја сам ту јер је Милан Бандић био и остао мој пријатељ, био он на Пантовчаку или се налази негдје другдје, сасвим свеједно. Ја сам ту да одрадим свој дио посла и према пријатељу и према сураднику", истакнуо је Калинић.

Упитан мисли ли да ово хапшење значи и Бандићев крај у политичком смислу, одговорио је како то овиси о пуно елемената који ће се ових дана посложити, а очекује да би Бандићу након хапшења рејтинг могао и порасти.

"Он има врло широку подршку, не само у Загребу него и у Хрватској. Многи су га сматрали мртвим, политичким мртвацем након пораза на предсједничким, па на парламентарним изборима, међутим маестрално се вратио с чистом побједом на прошлим градским изборима, гдје је побиједио двије највеће странке ХДЗ и СДП", нагласио је Калинић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана