Хaфингтон пост: Америчке власти да истраже прање новца у Хрватској

Танјуг
Хaфингтон пост: Америчке власти да истраже прање новца у Хрватској

Загреб - Америчке власти би требале да истраже да ли су паре америчких и европских пореских обвезника преко ЕБРД-а и Свјетске банке завршили у "Агрокору", и тиме биле искоришћене за одржавање на животу "рођачког капитализма и криминала на Балкану".

То се наводи у тексту Наташе Срдоч са Адријатик Института за јавне политике, објављеном у Хaфингтон Посту, преноси Index.hr.

"Америчке власти имају одговорност да предузму темељну истрагу око прања новца у случају ‘Агрокора’ и Хрватске, која је одавно томе изложена", објавио је тај амерички лист уз нагласак да би истрагу требало да покрене америчко министарство правосуђа.

Како се наводи, то би грађани Хрватске и Балкана поздравили, и тако би се вратила "нада у ову осиромашену регију".

Скандал око "Агрокора" описује се као "наслијеђе безакоња, погодби и политичке корупције који бујају у Хрватској протеклих 26 година".

Наглашено је да је Агрокор претходно био проглашаван "успјехом ХДЗ-а".

Лист наводи и да је то била визија Фрање Туђмана о 200 богатих породица, коју су онда у дјело спроводили ХДЗ-ови премијери и министри од 1990-их.

Како се наводи, и Иво Санадер је као премијер опраштао пореске дугове "Агрокора", а концерн Ивице Тодорића био "највећи прималац државних субвенција", а све је то био дио "система рођачког капитализма" у којем се профитирали одабрани тајкуни.

Наводи се и да је ревизија у међувремену открила велике промашаје у управљању "Агрокором", што је "претходно превидјела Пореска управа", а поставља се питање и да ли су кредити Сбербанке "Агрокору" били дио плана прања новца кроз хрватски банкарски систем.

У тексту ауторка констатује велику кадровску повезаност "Агрокора" и државних институција, односно податак да је бивши гувернер Хрватске народне банке био запослен у "Агрокору", што је тек један од бројних примјера.

"Породица Тодорић доминирала је медијима и у маркетиншком сектору и живела у дворцу који је, пак, био под хипотеком Хипо банке преко зајмова", пише Хaфингтон пост.

Како се предвиђа, хрватско правосуђе неће бити у стању да рашчисти тај скандал јер је "под утицајем политике", а ауторка закључује текст цитатом хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић да ће истрага о "Агрокору" "довести до ерозије поверења грађана у политичаре и институције".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана