Хаффингтон пост: Узнемирујућа догађања у Хрватској

Срна
Хаффингтон пост: Узнемирујућа догађања у Хрватској

Вашингтон - Оно што се догађа у Хрватској у вези са формирањем нове Владе је узнемирујуће из демократске и европске перспективе, пише амерички информативни веб-сајт "Хафингтон пост" и додаје да је, послије Пољске и Мађарске, Хрватска још једна чланица ЕУ која је забраздила у радикалну десницу.

У новој хрватској Влади има министра склоних ревизионизму и фундаментализму. Послије избора који су донијели изједначен резултат лијеве и десне опције и дужих постизборних преговора, десница је направила коалицијују са МОСТ-ом, који је покушао да се представи као опција ближа центру, али је близак радикалном вјерском миљеу, пише у тексту.


"Хафингтон пост" указује на новог министра културе Златка Хасанбеговића, који "савршено отјеловљује ову радикалну коалицију". За њега је историја Другог свјетског рата "хипотеза" коју су диктирали побједници, а он сам склонији је пораженој страни, наводи ауторка текста Каролин Фуре.

Она подсјећа на његову слику у усташкој униформи и додаје да је Хасанбеговић био члан неоусташке групације.

Фуреова наводи да је Хасанбеговић као историчар пуно писао о пројекту удруживања муслимана и пронацистички настројених католика против заједничких непријатеља.

Он је изјавио је да су они који говоре о исламофашизму дио моћног јеврејског лобија чији је циљ наношење штете перцепцији која постоји о муслиманима.

У тексту у "Хафингтон посту" наводи се да је нови хрватски министар културе бошњачки муслиман, што га не спречава да има заједничке опсесије са радикалним католицима и указује на противљење хомосексуалном браку.

Фуреова наводи да је и савјетник премијера Тихомира Орешковића такође члан групе "Опус деи", којој је блиска читава Влада. Тај савјетник је, како се наводи, такође водио кампању против хомосексуалног брака.

"Најлуђа ствар у читавој причи је пут самог премијера, који је изронио ни од куда. Службено не припада нити једној странци, није био на изборима. Једва говори хрватски, са снажним канадским нагласком. Долази из канадске дијаспоре, претходно је био везан уз фармацеутску индустрију. Потпуно неочекивано тај привидно неутрални човјек, католички оријентисан, постао је премијер. Макар на папиру", пише амерички лист.

Стварни шеф те чудне коалиције заправо је Томислав Карамарко, предсједник Хрватске демократске заједнице, који је непопуларан и радикалан, али подржава министра културе, свог штићеника, додаје "Хафингтон пост".

У тексту се напомиње да Карамарко слави што је Влада напокон састављена од оних "који се знају прекрижити". То је терминологија која се у доба усташтва користила за стигматизирање конвертита (православаца или Јевреја) који су емигрирали да би избјегли злу судбину.

Иако грађани нису гласали за овакву опцију, ова би чланица ЕУ могла закорачити уназад, закључје "Хафингтон пост".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана