Gruevski ide u zatvor koji je sam otvorio

Glas Srpske
Gruevski ide u zatvor koji je sam otvorio

Skoplje - Nekadašnji makedonski premijer Nikola Gruevski trebalo bi da zatvorsku kaznu od dvije godine izdržava u zatvoru u Kumanovu.

Kako nezvanično saznaju makedonski mediji, on bi trebalo u zatvor da se javi 9. novembra.

Mediji navode da se ipak postavlja pitanje da li će Gruevskog od toga zaštititi poslanički imunitet s obzirom na to da se radi o dvogodišnjoj zatvorskoj kazni i ocjenjuju da će "odgovor na ovo pitanje stići u narednom periodu".

Mediji takođe navode da je "interesantno to što je Gruevski tokom mandata otvorio novi zatvor u Kumanovu, u kojem sada treba da odleži kaznu".

Uz vijest je postavljena i fotografija na kojoj se vidi kako Gruevski presijeca crvenu vrpcu na otvaranju kumanovske kazneno-popravne institucije koja može da primi 250 zatvorenika.

Gruevskom je u petak potvrđena kazna od dije godine zatvora u slučaju kupovine luksuznog blindiranog vozila marke "mercedes" vrijednog 600.000 evra.

Odluka više sudske instance dostavljena je sudiji za izvršenje krivičnih sankcija koji u roku od najmanje osam, a najduže 13 dana treba da postupi po njoj.

Sudija u tom periodu treba da donese odluku o datumu kada Gruevski treba da se javi na izdržavanje kazne.

Specijalno tužilaštvo u Makedoniji pokrenulo je prije dvije sedmice šest novih krivičnih istraga protiv Gruevskog, a on tvrdi da je riječ o političkom progonu.

Tužilaštvo je na svojoj internet stranici objavilo da otvara istrage protiv bivših ministara i zvaničnika osumnjičenih da su oštetili državni budžet za 80 miliona evra.

I bivša ministarka u zatvoru

Sud u Skoplju osudio je nedavno i bivšu ministarku unutrašnjih poslova Gordanu Jankulovsku na šest godina zatvora zbog zloupotrebe položaja tokom nabavke luksuznog "mercedesa" za potrebe Vlade. Sudsko vijeće je navelo da je "mercedes" kupilo Ministarstvo unutrašnjih poslova za potrebe Nikole Gruevskog, kao i da je uslovima tendera suštinski favorizovan jedan dobavljač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana