Груевски иде у затвор који је сам отворио

Глас Српске
Груевски иде у затвор који је сам отворио

Скопље - Некадашњи македонски премијер Никола Груевски требало би да затворску казну од двије године издржава у затвору у Куманову.

Како незванично сазнају македонски медији, он би требало у затвор да се јави 9. новембра.

Медији наводе да се ипак поставља питање да ли ће Груевског од тога заштитити посланички имунитет с обзиром на то да се ради о двогодишњој затворској казни и оцјењују да ће "одговор на ово питање стићи у наредном периоду".

Медији такође наводе да је "интересантно то што је Груевски током мандата отворио нови затвор у Куманову, у којем сада треба да одлежи казну".

Уз вијест је постављена и фотографија на којој се види како Груевски пресијеца црвену врпцу на отварању кумановске казнено-поправне институције која може да прими 250 затвореника.

Груевском је у петак потврђена казна од дије године затвора у случају куповине луксузног блиндираног возила марке "мерцедес" вриједног 600.000 евра.

Одлука више судске инстанце достављена је судији за извршење кривичних санкција који у року од најмање осам, а најдуже 13 дана треба да поступи по њој.

Судија у том периоду треба да донесе одлуку о датуму када Груевски треба да се јави на издржавање казне.

Специјално тужилаштво у Македонији покренуло је прије двије седмице шест нових кривичних истрага против Груевског, а он тврди да је ријеч о политичком прогону.

Тужилаштво је на својој интернет страници објавило да отвара истраге против бивших министара и званичника осумњичених да су оштетили државни буџет за 80 милиона евра.

И бивша министарка у затвору

Суд у Скопљу осудио је недавно и бившу министарку унутрашњих послова Гордану Јанкуловску на шест година затвора због злоупотребе положаја током набавке луксузног "мерцедеса" за потребе Владе. Судско вијеће је навело да је "мерцедес" купило Министарство унутрашњих послова за потребе Николе Груевског, као и да је условима тендера суштински фаворизован један добављач.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана