Gruevski: Beograd nema veze sa mojim odlukama

Srna
Gruevski: Beograd nema veze sa mojim odlukama

Budimpešta - Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski izjavio je da zvanični Beograd nema veze sa njegovom odlukom da traži azil u Mađarskoj.

Gruevski je objasnio da je do Budimpešte stigao iz Tirane, preko Crne Gore i Srbije.

- Kao što je poznato, prevoz su mi obezbijedile mađarske diplomate. Kada sam stigao u ambasadu u Tirani, potražio sam politički azil zbog političkih problema. Poslije izvjesnog perioda bio sam primljen u ambasadu, gdje su me obavijestili da će mi obezbijediti prevoz do mađarske granice, gdje će mađarske imigracione vlasti odlučiti hoće li mi odobriti azil ili ne. Dobio sam azil, politički azil zbog političkih problema - precizan je Gruevski.

Objasnio je i da je Mađarska članica EU i NATO-a i da je dobijanjem azila sada zaštićen od daljeg političkog progona. Precizira da posjeduje ličnu kartu za strance i pasoš koji dobijaju azilanti.

- Slobodan sam čovjek u ovoj zemlji - rekao je Gruevski.

Ocijenio je da je politički progon prema njemu, kako je rekao, velika sramota za Makedoniju. Ne zna kako u takvoj zemlji može da funkcioniše demokratija, ako se zna da je bivšem premijeru te zemlje azil zbog političkih problema dodijelila zemlja koja je članica EU.

On je rekao da nije bjegunac od pravde, već da je domovinu napustio zbog nepravedne optužnice sa političkom pozadinom koja bi ga odvela u zatvor.

- Optužnica protiv mene je politički motivisana i nema nikakve veze sa kriminalom, a i život mi je bio ugrožen - kazao je Gruevski.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u Makedoniji, Gruevski, inače veliki protivnik tzv. “tiranske deklaracije”, objašnjava da ne krivi albanski narod u Makedoniji.

Tzv. “tiranskom platformom” je bilo predviđeno da albanski bude uveden kao drugi zvanični jezik u Makedoniji, što je i učinjeno, a Gruevski o tome kaže da je prirodno da albanski narod ima svoje potrebe: standard, bolji život, demokratiju, pravdu...

- Međutim, njihovi političari imaju druge planove i smatraju da će preko njih ostvariti određeni istorijski uspjeh za Albance u Makedoniji - uvjeren je Gruevski, koji je i bivši lider sada pojedinačno najuticajnije opozicione partije VMRO-DPMNE.

Neprihvatljiv mu je, međutim, pokušaj da se statistički prikaže da u Makedoniji ima više Albanaca nego Makedonaca.

- Istorijski gledano, Balkan je uvijek bio bure baruta, ali ja nemam ništa protiv Albanaca. Vjerovatno su kroz istoriju i oni imali svoje žrtve, međutim, ideja da se pokaže da su bili brojniji od Makedonaca u Makedoniji predstavlja istorijsku grešku i nerealnost - naveo je Gruevski.

O aktuelnoj vlasti Gruevski dalje kaže da su građani uvidjeli da je spremna da po svaku cijenu ostvari agendu radi koje je i došla na vlast.

 

Abolicija

Gruevski je uvjeren da će se Makedonija suočiti sa “ozbiljnim političkim problemom” u narednom periodu, imajući, prije svega, na umu glasanje o promjeni Ustava u Sobranju i nuđenja abolicije pojedinim poslanicima najuticajnije opozicione partije VMRO-DPMNE, čiji je on bio lider.

- Čak se to ne krije, već se o tome javno govori - kazao je Gruevski.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana