Груевски: Београд нема везе са мојим одлукама

Срна
Груевски: Београд нема везе са мојим одлукама

Будимпешта - Бивши македонски премијер Никола Груевски изјавио је да званични Београд нема везе са његовом одлуком да тражи азил у Мађарској.

Груевски је објаснио да је до Будимпеште стигао из Тиране, преко Црне Горе и Србије.

- Као што је познато, превоз су ми обезбиједиле мађарске дипломате. Када сам стигао у амбасаду у Тирани, потражио сам политички азил због политичких проблема. Послије извјесног периода био сам примљен у амбасаду, гдје су ме обавијестили да ће ми обезбиједити превоз до мађарске границе, гдје ће мађарске имиграционе власти одлучити хоће ли ми одобрити азил или не. Добио сам азил, политички азил због политичких проблема - прецизан је Груевски.

Објаснио је и да је Мађарска чланица ЕУ и НАТО-а и да је добијањем азила сада заштићен од даљег политичког прогона. Прецизира да посједује личну карту за странце и пасош који добијају азиланти.

- Слободан сам човјек у овој земљи - рекао је Груевски.

Оцијенио је да је политички прогон према њему, како је рекао, велика срамота за Македонију. Не зна како у таквој земљи може да функционише демократија, ако се зна да је бившем премијеру те земље азил због политичких проблема додијелила земља која је чланица ЕУ.

Он је рекао да није бјегунац од правде, већ да је домовину напустио због неправедне оптужнице са политичком позадином која би га одвела у затвор.

- Оптужница против мене је политички мотивисана и нема никакве везе са криминалом, а и живот ми је био угрожен - казао је Груевски.

Говорећи о актуелној политичкој ситуацији у Македонији, Груевски, иначе велики противник тзв. “тиранске декларације”, објашњава да не криви албански народ у Македонији.

Тзв. “тиранском платформом” је било предвиђено да албански буде уведен као други званични језик у Македонији, што је и учињено, а Груевски о томе каже да је природно да албански народ има своје потребе: стандард, бољи живот, демократију, правду...

- Међутим, њихови политичари имају друге планове и сматрају да ће преко њих остварити одређени историјски успјех за Албанце у Македонији - увјерен је Груевски, који је и бивши лидер сада појединачно најутицајније опозиционе партије ВМРО-ДПМНЕ.

Неприхватљив му је, међутим, покушај да се статистички прикаже да у Македонији има више Албанаца него Македонаца.

- Историјски гледано, Балкан је увијек био буре барута, али ја немам ништа против Албанаца. Вјероватно су кроз историју и они имали своје жртве, међутим, идеја да се покаже да су били бројнији од Македонаца у Македонији представља историјску грешку и нереалност - навео је Груевски.

О актуелној власти Груевски даље каже да су грађани увидјели да је спремна да по сваку цијену оствари агенду ради које је и дошла на власт.

 

Аболиција

Груевски је увјерен да ће се Македонија суочити са “озбиљним политичким проблемом” у наредном периоду, имајући, прије свега, на уму гласање о промјени Устава у Собрању и нуђења аболиције појединим посланицима најутицајније опозиционе партије ВМРО-ДПМНЕ, чији је он био лидер.

- Чак се то не крије, већ се о томе јавно говори - казао је Груевски.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана