Грчки недјељник подјелио Македонију на четири дијела

Агенција
Грчки недјељник подјелио Македонију на четири дијела

Атина - Грчки недјељник "Елефтери ОРА", близак Грчкој православној цркви и десничарским екстремистима, објавио је у најновијем броју мапу подијељене Македоније.

Македонија је у новом броју подијељена између Албаније, Грчке, Србије и Бугарске, пренио је портал Антипреш на албанском језику.

Према објављеној мапи, Република Македонија је подијељена на четири дијела с тим да, како примјећује портал Атипреш, најмањи дио је предвиђен да припадне Албанији, а највећи Грчкој.

Нешто мање него Грчкој предвиђено да припадне Србији, а мање од тога добила би Бугарска.

"Објављивање такве мапе уз идеју о подијели Македоније док се воде разговори о новом имену грчко-словенске Македоније, што је услов за њено чланство у НАТО и дуго очекиваног састанка Заева и Ципраса представља озбиљну провокацију за мир на Балкану. Надамо се да је ово шала или невоља као посљедица хладне и тешке економије Грчке", наводи портал Антипреш.

Сусрет премијера Грчке и Македоније, Алексиса Ципраса и Зорана Заева, најављен је током економског форума у Давосу од 23. до 26. јануара.

А у Солуну су, иначе, јуче одржане демонстрације које су, према полицијским процјенама, окупиле више од 100.000људи, који се противе употреби речи "Македонија" у било каквом рјешењу спора између Атине и Скопља око имена те бивше југословенске републике.

Главни слоган протеста био је "Македонија је Грчка", а у протесту су учествовали представници десничарских организација, свештеници, чланови македонских синдиката из Сјеверне Грчке, конзервативни и социјалистички локални политичари и војни пензионери.

Протест, како су јавили грчки медији, није био повезан ни са једном политичком партијом и циљ је био да се Бившој Југословенској Републици Македонији јасно упути порука да престане да користи ријеч "Македонија" у свом имену.

Прошлонедјељна анкета показала је да већина Грка не жели да се ријеч "Македонија" употреби ни у једном рјешењу новог имена Македоније.

Иначе, грчки медији најавили су данас да ће у наредних десетак дана међународни представник у овим преговорима Метју Нимиц посјетити Атину и Скопље у вези са рјешењем овог спора.

Нимиц је након прошлонедјељних разговора са представницима Грчке и Македоније у Њујорку изјавио да је оптимиста и вјерује да ће дугогодишњи спор око имена Македоније бити ријешен у наредних шест мјесеци, те да је обијема странама дао предлоге о којима њихове владе треба да се изјасне у одређеном року.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана