Грађан БиХ плаћају 300 евра на изласку из Црне Горе

NAP
Грађан БиХ плаћају 300 евра на изласку из Црне Горе

САРАЈЕВО - Све више држављана БиХ који су провели годишње одморе у Црној Гори жали се да су при изласку из ове државе морали платити казну од 300 евра јер наводно њихов боравак није пријављен полицији у року од 24 сата, пише Патриа.

С обзиром да је тек пола љетне сезоне, а многи се спремају на љетовање на Црногорском приморју важно је да држављани БиХ знају шта могу очекивати, а исто важи и за оне који имају двојно држављанство.

На друштвеним мрежама такође су се појавила упозорења да се треба полицији пријавити боравак.

Из МУП Црне Горе за Патрију су потврдили да је потребно извршити пријаву.

"Као и до сада, довољно је што гост оставља личну карту или пасош тамо гдје је нашао смјештај, приватно или у хотелу. Није се потребно пријавити три дана, уколико се налазите у транзиту кроз Црну Гору", каже Станко Чабаркапа, савјетник у МУП-у Црне Горе у Одјељењу за интегрисано управљање границом и граничним прелазима.

Но, шта ако се ради о људима који су иселили из Црне Горе у ратном периоду и имају двојно држављанство? Хоће ли они платити 300 ева ако се на вријеме не пријаве у полицију?

 " Они су држављани јер имају имовину у Црној Гори. Казна од 300 ева је законска и важи само за оне који не поштују основне обавезе", каже Чабаркапа.

Међутим, постоји и опасност да власници смјештаја не ураде ту своју обавезу пријављивања гостију.

"У том случају криви су они који су вам дали смјештај и за то требају сносити посљедице – каже Станко Чабаркапа и додаје да постоје међугранична подручја БиХ и Црне Горе чији су становници ослобођени граничних перипетија и то у пречнику од тридесетак километара.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана