Грабар-Китаровић и Лавров разговарали о изборима у БиХ

Агенције
Грабар-Китаровић и Лавров разговарали о изборима у БиХ

Њујорк - Хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић и руски министар спољних послова Сергеј Лавров разговарали су у уторак на маргинама Опште скупштине УН-а у Њујорку о парламентарним изборима у БиХ у октобру, сложивши се да представници трију народа морају бити изабрани према Дејтонском споразуму и одговарајућим пресудама Уставног суда БиХ.

Разговарали су и о загађењу ваздуха у Славонском Броду, а Грабар-Китаровић је најавила да ће се у октобру састати с челницима руске рафинерије Зарубежњефт из Босанског Брода, како би локалне становнике извијестили о томе што је учињено на пребацивању рада рафинерије с мазута на плин.

“Нећу рећи да поднесу рачун, него да обавијесте становнике Славонског Брода о свему”, рекла је Грабар Китаровић, преноси Хина.

Осим тога, разговарали су и о стању у Агрокору, а хрватска предсједница каже да је стање у Агрокору “великим дијелом ријешено”, након нагодбе вјеровника у јулу по којој је руска банка Сбербанк с 39,2 одсто дионица постала највећи појединачни власник задужене компаније.

“Но још требамо помоћ руске стране да Агрокор стане на ноге и постане успјешна компанија кроз што ће се омогућити не само поврат дуга вјеровницима, него и капитал и обртна средства и зарада која ће бити на корист свим запосленицима, а посебно и кооперантским тврткама”, изјавила је новинарима након састанка.

Додала је да се припрема узвратни посјет руског предсједника Владимира Путина Хрватској, али није могла рећи када би до тога могло доћи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана