Грабар-Китаровић: Србији пружамо руку мира

Танјуг, index.hr
Грабар-Китаровић: Србији пружамо руку мира

Загреб - Предсједница Колинда Грабар-Китаровић изјавила је данас у Илоку да Србији пружа руку мира у нади да, како је рекла, у њој Хрватска искреног саговорника.

Китаровић је на обиљежавању 26. годишњице међународног признања Хрватске и 20. годишњице мирне реинтеграције хрватског Подунавља рекла:

"Србији пружамо руку мира и сарадње, у нади да у Србији имамо искреног саговорника у процесу налажења одговора на отворена билатерална питања, као и за сарадњу у свим питањима и новим изазовима којима нас може изложити будућност.'''

Предсједник Александар Вучић изјавио је синоћ да је Србији стало до добрих односа са Хрватском, у чије успостављање је и сам, каже, уложио огромне напоре, као и да вјерује да би ускоро могао да се види са хрватском предсједницом Колиндом Грабар Китаровић, што би, додао је, желио.

Он је гостујући на РТС-у навео да ће Србија дати све да односе са Хрватском поправимо.

"Ја бих то желио и сматрам да би било љековито, јер се плашим да лоши односи који постоје, а који нису економија, јер у трговинској размијени имамо суфицит од 70 милион..", рекао је предсједник Србије.

Грабар Китаровић је казала да Хрватска даје подршку уласку свих држава југоисточне Европе у Европску унију.

''Неки од тих односа још увек су увелико оптерећени сјећањима и траумама рата које треба залијечити искреном сарадњом и отвореним дијалогом. Наставићу предану политику заговарања дијалога са суседним државама и рјешавања отворених питања у позитивној атмосфери. Једино се на тај начин може градити сарадња на здравим и чврстим европским темељима'', рекла је хрватска предсједница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана