Grabar Kitarović: Retorika iz BiH nije prijateljska prema Hrvatskoj

Grabar Kitarović: Retorika iz BiH nije prijateljska prema Hrvatskoj 15.09.2017 22:12 | Agencije

Zagreb - Retorika koja stiže iz Bosne i Hercegovine prema Hrvatskoj nije zdrava i prijateljska, izjavila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u La Valeti u petak dan pošto je hrvatska obavještajna agencija objavila podatke o prijetnji islamskog radikalizma u regionu.

Grabar-Kitarović često je na meti bošnjačkih funkcionera iz BiH koji je optužuju da pretjeruje kada govori o prijetnji islamskog radikalizma u toj zemlji.

"U posljednje vrijeme primjećujem retoriku protiv Hrvatske, pa i protivljenje Pelješkom mostu koji nikako ne može ugroziti BiH", rekla je Grabar-Kitarović u izjavi novinarima.

Bošnjački funkcioneri u BiH protive se tome da gradnja Pelješkog mosta počne prije nego što dvije susjedne zemlje riješe granicu na moru.

"Ta retorika nije zdrava, nije dobra, jer su BiH i Hrvatska orijentirane jedna na drugu", dodala je Grabar-Kitarović na Malti gdje je sudjelovala na sastanku tzv. grupe Arailos.

Hrvatska Sigurnosno obavještajna agencija (SOA) u izvještaju objavljenom u četvrtak navodi da se "s područja hrvatskog jugoistočnoj susjedstva takozvanoj Islamskoj državi priključilo gotovo hiljadu ljudi, uglavnom sljedbenika džihadističkog salafizma".

Upitana da li je reakcija Bošnjaka s obzirom na taj izvještaj pretjerana, Grabar-Kitarović je rekla da SOA radi objektivno, kvalitetno i bez političkog uticaja.

"Brojke same nisu bitne koliko su bitni trendovi rasta radikalizma i pojedinaca koji su ili dio ekstremističkih skupina ili su samoradikalizirani pojedinci", rekla je predsjednica Hrvatske.

Ona je naglasila da se protivi tome da se ekstremizam i radikalizam izjednačuju s bilo kojim narodom, etničkom ili religijskom grupom.

"Voljela bi vidjeti kako možemo pomoći islamskim zajednicama ne samo u susjedstvu, nego i u EU", rekla je predsjednica Hrvatske.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica