Грабар Китаровић: Реторика из БиХ није пријатељска према Хрватској

Агенције
Грабар Китаровић: Реторика из БиХ није пријатељска према Хрватској

Загреб - Реторика која стиже из Босне и Херцеговине према Хрватској није здрава и пријатељска, изјавила је хрватска предсједница Колинда Грабар-Китаровић у Ла Валети у петак дан пошто је хрватска обавјештајна агенција објавила податке о пријетњи исламског радикализма у региону.

Грабар-Китаровић често је на мети бошњачких функционера из БиХ који је оптужују да претјерује када говори о пријетњи исламског радикализма у тој земљи.

"У посљедње вријеме примјећујем реторику против Хрватске, па и противљење Пељешком мосту који никако не може угрозити БиХ", рекла је Грабар-Китаровић у изјави новинарима.

Бошњачки функционери у БиХ противе се томе да градња Пељешког моста почне прије него што двије сусједне земље ријеше границу на мору.

"Та реторика није здрава, није добра, јер су БиХ и Хрватска оријентиране једна на другу", додала је Грабар-Китаровић на Малти гдје је судјеловала на састанку тзв. групе Араилос.

Хрватска Сигурносно обавјештајна агенција (СОА) у извјештају објављеном у четвртак наводи да се "с подручја хрватског југоисточној сусједства такозваној Исламској држави прикључило готово хиљаду људи, углавном сљедбеника џихадистичког салафизма".

Упитана да ли је реакција Бошњака с обзиром на тај извјештај претјерана, Грабар-Китаровић је рекла да СОА ради објективно, квалитетно и без политичког утицаја.

"Бројке саме нису битне колико су битни трендови раста радикализма и појединаца који су или дио екстремистичких скупина или су саморадикализирани појединци", рекла је предсједница Хрватске.

Она је нагласила да се противи томе да се екстремизам и радикализам изједначују с било којим народом, етничком или религијском групом.

"Вољела би видјети како можемо помоћи исламским заједницама не само у сусједству, него и у ЕУ", рекла је предсједница Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана