Грабар-Китаровић: Ислам почео да ниче у региону

Танјуг
Грабар-Китаровић: Ислам почео да ниче у региону

Загреб - Пријетња стабилности у Југоисточној Европи су растући утицај Саудијске Арабије и Катара, изјавила је хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић студентима Универзитета Лунд, гдје је одржала предавање о теми "Југоисточна Европа - Полигон за доказивање европске и евроатлантске одлучности и солидарности".

Грабар Китаровић је, наиме, приликом недавне посјете Шведској нагласила да Катар и Саудијска Арабија шире свој утицај међу становништвом кроз изградњу џамија и других инвестиција, преноси index.hr.

"Богате земље с Блиског истока имају право да помажу муслимане, али немају право да се мијешају у нашу  политику. Ми у Хрватској то никако не прихватамо. А и нико други не би требало", рекла је хрватска предсједница.

Муслимани, нагласила је, су одувјек били добро интегрисани у Хрватској, али се сада види како је ислам почео да "ниче" и у региону.

Професорима и студентима поручила је како су међународна заједница, Европска унија и НАТО у прошлој деценији изгубили усредсређеност на Југоисточну Европу и занимање за њу.

Једна од пријетњи стабилности у региону је свакако и наводни покушај државног удара у Црној Гори, односно епизода с руским шпијунима која до сада није до краја истражена, рекла је Грабар Китаровић.

Иначе, на званичној страници Колинде Грабар-Китаровић пише детаљно о предавању у Лунду, али не спомињу се примјери Катара и Саудијске Арабије те руски шпијуни.

Али је, како се наводи, тај дио излагања наглашен на службеној страници Универзитета Лунд која је пренијела излагање хрватске предсједнице.

Хрватска је само у 2015. години одобрила извоз вредан 101 милион евра у оружју и муницији за Саудијску Арабију.

С друге стране, Колинда Грабар-Китаровић већ годинама позива инвеститоре из Катара да улажу у хрватске пројекте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана