Грабар Китаровић: Имам право да идем код Путина, причаћемо о Србији

Агенције
Грабар Китаровић: Имам право да идем код Путина, причаћемо о Србији

Загреб - Хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић изјавила је да ће током сусрета са руским предсједником разговарати "о руско-српској војној сарадњи".

 "Морамо разговарати о простору југоисточне Европе, разговараћемо о руско-српској војној сарадњи", рекла је Китаровић у емисији "Точка", регионалне ТВ Н1.

Иначе, о предстојећој посјети Москви и сусрету са предсједником Владимиром Путином, хрватска предсједница каже да то није дошло преко ноћи и да Хрватска на то има право.

Често је, каже, била оптуживана и погрешно интерпретирана када је ријеч о њеним ставовима према Руској Федерацији.

"Хрватска има право да развија односе са Русијом. Уколико се не доводе у питање чести сусрети канцеларке Меркел с Путином не видим зашто би се доводили у питање сусрети с хрватском предсједницом", запитала је.

Истакла је да је врло непрјатно изненађена и да није очекивала да ће Мађарска блокирати улаз Хрватске у ОЕЦД.

Говорећи о односима Хрватске са сусједима, Китаровић, каже, да је било за очекивати да Словенија блокира чланство Хрватске у ОЕЦД, али не и Мађарска.

"Одлука Мађарске ме исто тако неугодно изненадила, нисам очекивала да ће тако бити", рекла је Китаровић и најавила да у уторак путује у Мађарску и да ће то питање ставити на сто како би се о њему расправљало.

Говорећи о арбитражној одлуци по питању границе Словеније и Хрватске, Китаровић каже да се нада да ће разум на крају побједити јер никоме не одговарају инциденти и нада се да их неће бити.

Предсједница Хрватске није жељела да коментарише изјаве бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, као одговор на њен став да је БиХ претња д тероризма за регион и Европу.

А о писму Мајки Сребренице, које су је позвале да не призива ново зло на овим просторима изјавама о БиХ и тероризму, Китаровић каже да писмо није добила, али да им је одговорила и да мисли да је политички мотивисано јер, какко каже, доживљава личне нападе из БиХ.

Посебно је истакла да је, када је ријеч о евроатлантским интеграцијама БиХ, на свим форумима и у разговору са америчким предсједиком Доналдом Трампом, разговору с Доналдом Трумпом молила да обрате пажњу на БиХ.

О подигнутим тензијама између БиХ и Хрватске због реализације пројекта Пељешки мост, Китаровић каже да то траје дуго и не разумије откуд отпор.

"Мост који спаја не може бити разлог незадовољства, он само може олакшати животе људи у Неуму. Ушло је у моду да Хрватска има највише проблема са сусједима, али чини ми се да све сусједне државе умјесто да оснажују односе покушавају то да спрече", рекла је.

Истакавши да не жели да говори о обавијештајним подацима којима располаже, али да оно што се види је да се кроз ЕУ развила мрежа ИСИЛ-а и због тога што се занемарила интеграција у друштво у неким се градовима развијају паралелни системи и паралелна власт.

О пресуди босанскохерцеговачким Хрватима, која би требало да буде изречена ове јесени, Китаровић каже да не жели да прејудицира.

Ипак, сматра да ако Хаг потвриди постојаје удруженог ратног подухвата у том поступк, у том случају ће хашки трибунал, према њеним ријечима, изгубити сваки кредибилитет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана