Grabar Kitarović: Hrvatima u APV kao Srbima u Hrvatskoj

Tanjug
Grabar Kitarović: Hrvatima u APV kao Srbima u Hrvatskoj

Subotica - Kandidat HDZ za predsjednika Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da će se zalagati za to da vojvođanski Hrvati imaju ista prava kao Srbi u Hrvatskoj.

U slučaju pobjede, ona je najavila razvijanje prijateljstva i međusobnih odnosa sa rukovodstvom Srbije, na temelju dobrosusjedstva, uz poštovanje međunarodnog prava i prava manjina, odnosno rješavanja svih otvorenih pitanja.

Ona je nakon današnje posjete Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini (DSHV), čije je sjedište u Subotici, izjavila na konferenciji za novinare kako će istrajati na poštovanju manjinskih prava u Hrvatskoj, ali i na poštovanju prava Hrvata u Srbiji.

"Istrajaću da naši Hrvati ovdje u Vojvodini, u Srbiji, imaju apsolutno ista prava kao što ih imaju Srbi u Hrvatskoj", rekla je kandidatkinja HDZ-a i dodala da će se u tom pravcu zalagati za sprovođenje međunarodnih ugovora, sporazuma i konvencija.

Ona je precizirala kako će stajati uz Hrvate u borbi za ostvarivanje njihovih političkih i svih drugih prava kako bi mogli učestvovati u polugama vlasti, kao i na ostvarenju kulturnih, etničkih i svih drugih prava.

"Dosta je bilo maćehinskog odnosa Hrvatske prema Hrvatima izvan domovine. Briga mora biti stvarna. Hrvatska je članica Evropske unije i NATO-a, mi imamo snažnu polugu kako zaštititi Hrvate izvan domovine, to nam je uostalom i ustavna obaveza", rekla je Grabar Kitarović.

Dodala je da podržava članstvo Srbije u Evropskoj uniji, ali na osnovu istih kriterijuma koje je ispunila i Hrvatska.

"Hrvatska će pomagati Srbiji na tom putu, kao što pomažemo drugim susjedima, ali je u interesu i Srbije da se ispune svi kriterijumi. Ne zato što je to postupak pristupanja, ne zato što to od vas traži Brisel, već da bi se uredio život u Srbiji", dodala je ona.

Kolinda Grabar Kitarović je rekla da to podrazumijeva dalji razvoj dobrosusjedskih odnosa, u šta spadaju i međunarodni ugovori o zaštiti prava manjina s jedne i druge strane granice, kao rješavanje otvorenih pitanja od pitanja nestalih, do pitanja granica na Dunavu.

"Niko ne namjerava da postavlja uslove niti da ucjenjuje Srbiju u tom smislu, ali držimo da je u interesu obiju država da se ta pitanja konačno riješe, da se podvuče crta pod prošlost i da krenemo u budućnost zaista dobrih kvalitetnih međususedskih odnosa", rekla je kandidatkinja HDZ-a.

Lider DSHV-a Petar Kuntić očekuje pobjedu Kolinde Grabar Kitarović, ali ne očekuje veliku izlaznost vojvođanskih Hrvata s pravom glasa na ove izbore, s obzirom da se glasanje može obaviti samo u konzularnim predstavništvima Hrvatske u Subotici i Beogradu, odnosno zbog potrebe predregistracije glasača.

Izbori za predsjednika Hrvatske održaće se 28. decembra, a pravo glasa će imati i više desetina hiljada građana Srbije s državljanstvom Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana