Грабар Китаровић: Хрватима у АПВ као Србима у Хрватској

Танјуг
Грабар Китаровић: Хрватима у АПВ као Србима у Хрватској

Суботица - Кандидат ХДЗ за предсједника Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је да ће се залагати за то да војвођански Хрвати имају иста права као Срби у Хрватској.

У случају побједе, она је најавила развијање пријатељства и међусобних односа са руководством Србије, на темељу добросусједства, уз поштовање међународног права и права мањина, односно рјешавања свих отворених питања.

Она је након данашње посјете Демократском савезу Хрвата у Војводини (ДСХВ), чије је сједиште у Суботици, изјавила на конференцији за новинаре како ће истрајати на поштовању мањинских права у Хрватској, али и на поштовању права Хрвата у Србији.

"Истрајаћу да наши Хрвати овдје у Војводини, у Србији, имају апсолутно иста права као што их имају Срби у Хрватској", рекла је кандидаткиња ХДЗ-а и додала да ће се у том правцу залагати за спровођење међународних уговора, споразума и конвенција.

Она је прецизирала како ће стајати уз Хрвате у борби за остваривање њихових политичких и свих других права како би могли учествовати у полугама власти, као и на остварењу културних, етничких и свих других права.

"Доста је било маћехинског односа Хрватске према Хрватима изван домовине. Брига мора бити стварна. Хрватска је чланица Европске уније и NATO-а, ми имамо снажну полугу како заштитити Хрвате изван домовине, то нам је уосталом и уставна обавеза", рекла је Грабар Китаровић.

Додала је да подржава чланство Србије у Европској унији, али на основу истих критеријума које је испунила и Хрватска.

"Хрватска ће помагати Србији на том путу, као што помажемо другим сусједима, али је у интересу и Србије да се испуне сви критеријуми. Не зато што је то поступак приступања, не зато што то од вас тражи Брисел, већ да би се уредио живот у Србији", додала је она.

Колинда Грабар Китаровић је рекла да то подразумијева даљи развој добросусједских односа, у шта спадају и међународни уговори о заштити права мањина с једне и друге стране границе, као рјешавање отворених питања од питања несталих, до питања граница на Дунаву.

"Нико не намјерава да поставља услове нити да уцјењује Србију у том смислу, али држимо да је у интересу обију држава да се та питања коначно ријеше, да се подвуче црта под прошлост и да кренемо у будућност заиста добрих квалитетних међусуседских односа", рекла је кандидаткиња ХДЗ-а.

Лидер ДСХВ-а Петар Кунтић очекује побједу Колинде Грабар Китаровић, али не очекује велику излазност војвођанских Хрвата с правом гласа на ове изборе, с обзиром да се гласање може обавити само у конзуларним представништвима Хрватске у Суботици и Београду, односно због потребе предрегистрације гласача.

Избори за предсједника Хрватске одржаће се 28. децембра, а право гласа ће имати и више десетина хиљада грађана Србије с држављанством Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана