Грабар-Китаровић: Бојим се да сви дижу руке од БиХ

Агенције
Грабар-Китаровић: Бојим се да сви дижу руке од БиХ

Предсједница Републике Хрватске Колинда Грабар-Китаровић изјавила је за Дојче веле (DW) како се боји да нажалост сви помало дижу руке од БиХ.

Новинар DW-а отворено су питали хрватску предсједницу о односу према Босни и Херцеговини, односно о очекивањима тамошњих Хрвата да помогне у постизању конститутивне једнакоправности и напретка на путу у ЕУ интеграције.

Она је казала како мислим да није све тако црно као што у овом тренутку изгледа те је изузетно важна чињеница што се Хрватска заиста бори за конститутивну једнакоправност Хрвата у БиХ.

“Јер бојим се нажалост да сви помало дижу руке од Босне и Херцеговине. А БиХ је управо тај посебан случај који треба гледати посебно и који треба укључити у процес европских интеграција, па и без обзира на степен испуњавања реформи. И мислим да се морамо више ангажовати”, рекла је Грабар-Китаровић.

На питање о дочеку хрватских репрезентативаца у Загребу, односно како је могуће да на позив репрезентативаца на прослави учествује и пјевач чији су концерти у другим земљама забрањивани, предсједница РХ сматра да “прије свега треба поштивати вољу играча, они су то хтјели, они су хтјели да на дочеку буде господин Тхомпсон, то је био чисти национални понос, никакав национализам, ништа што је уперено против било кога другога”.

На опаску новинара DW како су на Тргу били и људи који не подржавају Тхомпсона и оно што он симболизује, поготово неке пјесме с којима га се доводи у везу, предсједница Хрватске је одговорила да су јој неке његове пјесме “изнимно драге и омиљене, слушам и волим неке његове пјесме и мислим да су добре за национално заједништво, стојим иза тога”.

Грабар-Китаровић је додала: “Ја искрено те неке његове пјесме које се спомиње и цитира по порталима никада нисам чула нити сам видјела доказе да постоје. Али пјесма 'Лијепа ли си' то апсолутно није, а то је химна играча репрезентације.”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана